Házi praktikák

Házi praktikák takarításhoz

Egy lakás rendben tartása komoly felelőséggel jár, főleg, ha többen is élnek benne.

Nem csak a saját, hanem mások egészségét is befolyásolhatjuk. Nem mindegy, hogy milyen környezetbe térünk haza. És ez kihat az egész életszínvonalra. Sajnos az emberek manapság nagyon elfoglaltak.

MOST felhívom! | Mobil: 06 30 891 0143

Ebben a rohanó világban kevés idő jut arra, hogy az ember gyakran és alaposan kitakarítsa a lakását. Hiszen egy nő feladata nem csak az, hogy elmenjen dolgozni és gyereket neveljen, hanem ehhez még hozzá tartozik a takarítás. Ilyen a felmosás, por törlés, porszívózás, hűtőszekrény kitakarítása, ablak tisztítás, függöny mosás. Úgy sokkal könnyebb úgy nekiállni a takarításnak, ha van segítség, ha minden családtagnak egyenlően osszuk szét azt a feladatot, amelyet a legjobban tud megcsinálni. Ha a környezetünk nem tiszta, akkor hatással van a közérzetünkre. A rendetlenség sok életenergiát felemészthet, vagyis ezek felszámolása rendkívül előnyösen hathat lelkiállapotunkra. Már csak ezért is megéri rendet rakni a lakásunkban.

Van egy két fontos dolog, amit mindenképp szem előtt kell tartanunk ahhoz, hogy tiszta lakásba térjünk haza, illetve várjuk a vendégeinket. Az elsődleges dolog, hogy megszabaduljunk a portól. Az egész lakásban képződik, rontja a légzés funkciót és allergiát is okozhat sokak számára. Baktériumok telepedhetnek meg a felületeken. Ezekhez különböző tisztítószereket használhatunk, vagy a nagyi által bevált jó házi praktikákat. Ha az előbbit választjuk, felhígíthatjuk, hiszen a tisztítószerekből felszabaduló gázok marják nyálkahártyát, károsíthatják a tüdőt. Nyitott ablak mellett vagy gyakran szellőztetve használjuk, főleg akkor, ha kisgyermek vagy állat van a közelben. Fontos, hogy nagy figyelmet szenteljünk a tisztítószerek használati utasításaira, mindig el kell olvasni őket. Az utasítás az, amely hígítási arányokat is tartalmazza, illetve azt, hogy mennyi ideig kell a szernek a tisztítandó felületen maradnia. Vízkő eltávolításhoz a következő praktikát lehet alkalmazni. Ecetes forró vízbe szódabikarbónát szórni és az eleggyel eltávolítani a vízkövet a kívánt felületen. Nem beszélve arról, hogy az ecetet egy a kilenchez arányban hígítva természetes, biztonságos és olcsó tisztítószert kaphatunk. Nagyon hasznos praktika, amelyet érdemes felhasználni. A fürdőszobában tartandó fogkefénket szárítsuk meg és zárjuk el, ugyanis ha a vécét felhajtott ülőkével húzzuk le, sok baktérium felszabadul, amely megtapadhat a fogkefénken. A zsíros rétegek feloldásához pedig, amellyel a következő helyeken találkozunk, mint tűzhely, páraelszívó, sütő, edények, evőeszközök érdemes a citromlevet hasznosítani. Sokat segíthet hiszen, antibakterizál és egybe fehérít.

A használati eszközök áztatása forró szódabikarbonátos-oldatban, illetve természetes sók alkalmazásával kézi dörzsöléssel is lehetséges. A leégett edényeket szódabikarbonátos oldatban áztassuk, könnyebb lesz a mosogatásuk. Inkább minden eszközt hagyjunk megszáradni, mert a nedves konyharuha is baktériumforrás, amit kifőzéssel csírátlaníthatunk. A belső és külső tér takarításakor, használjunk külön lapátot, seprűt és másik felmosót, ezzel is hozzájárulunk a higiéniához. A felmosórongy már múltnak számít. Tudjuk, hogy nem kezelhető higiénikusan és igen problémás. Ma már kapható olyan felmosó eszköz, melynek a ruha része olyan nedvszívó képességgel és kosztaszító hatással rendelkezik, ami állandóan száraz és szagtalan. Amennyiben nincs otthon elegendő, addig is gyakran cseréljük és áztassuk szódabikarbonátos oldatban. Ha nagyon elfoglalt vagy és nincs idő ezekre a részletes takarításhoz, akkor bátran lehet a cégünkhöz fordulni. Olyan szakértelemmel és precizitással rendelkeznek a szakemberek, amely megfelelő minden háztartás számára. Nagy megkönnyebbülést jelenthet sokak számára egy ilyen szolgáltatást igénybe venni. A higiénia életünknek nagyon fontos része, amelyet be kell tartani. Ha nincs idő a takarításra, akkor elvégzi a cégünk. A tisztaság mindenek felett áll, csak így lehet igazán megőrizni az egészséget és az immunrendszer erősségét.

Házi praktikák a fényes és tiszta padlóért

A padló, parketta, laminált tisztítása minden bizonnyal sokkal egyszerűbb feladatnak tűnik, mint mondjuk a szőnyegé. Hiszen míg a szőnyeg szálai közé akár a mindennapi porszívózás ellenére is beleragadnak idővel a hajszálak, porszemek és más szennyeződések, addig a padlót akármilyen poros is, elég csak felsöpörni, majd feltörölni, és máris ragyogó tisztaságot varázsoltunk az otthonunkba. Azonban a legkörültekintőbb és legalaposabb takarítás ellenére is előfordulhat, hogy a padlónk helyenként vagy akár nagyobb felületenként is megkopik. A csillogó padló eléréséhez persze számos vegyszert is találhatunk a boltok polcain, azonban jó, ha tudjuk, hogy saját magunk is előállíthatunk olyan házi szereket, amelyekkel fényessé varázsolhatjuk a megkopott padlót vagy parkettát.

A kopott fapadló csillogása könnyen visszaadható, ha egy flakonba összekeverünk két rész olívaolajt és egy rész citromlevet vagy ecetet. Ezt persze akár hígíthatjuk valamennyi vízzel is. Ezt a keveréket rá kell fújni a kezelni kívánt területre, majd egy ronggyal át kell törölni. Attól függően is keverhetünk magunknak házi tisztítószert, hogy milyen árnyalatú a padlónk. A világosabb fapadlónak ugyanis 100 ml szójaolaj és 10 g felolvasztott méhviasz keveréket, melyet az adott felületre kell kenni, majd puha ronggyal kifényesíteni. A sötétebb padlóhoz már kicsit bonyolultabb összetételű keverékre lesz szükségünk. Ehhez 2 g méhviasz, egy teáskanál lanolin, 20 ml szójaolaj és 5 ml terpentin felolvasztott keveréke kell, melyet a lehűlése után ugyancsak a kezelni kívánt felületre kell rákenni, majd kifényesíteni.

Az ecet a háztartásban rengetegféleképpen felhasználható. Miért ne használhatnánk hát a padlófényesítéshez is? Ehhez össze kell keverni fél liter meleg vizet, négy evőkanál ecetet és két evőkanál olívaolajat. Ezt egy tiszta ronggyal kell felvinni a padlóra, majd a száradása után egy puha ronggyal kifényesítjük. Az ecetes vizes felmosás egyébként a hangyákat is távol tartja majd. Az ecet talán kellemetlenebb szaga pedig hamar el fog illanni.

Hasznos lehet továbbá az egyszerű otthon főzött tea is, ha a padlót szeretnénk kifényesíteni Ehhez valóban csak teát kell főzni néhány teafilterrel, majd miután az kihűlt, áttörölni vele a szennyeződéseket.

Mielőtt azonban bármelyikkel is nekiesnénk a teljes padlófelületnek, mindig próbálkozzunk vele egy kissé eldugottabb részen. Főként igaz ez az ecetes megoldások tekintetében, melyre esetleg rosszul is reagálhat a padlónk. Azonban, ha inkább biztosra szeretnénk menni, akkor vegyük igénybe profik segítségét. Professzionális takarítóra pedig a legkönnyebben a KJ takarításnál akadhatunk rá.

Házi praktikák a szőnyegtisztításhoz

Bár ma már egyre elterjedtebbek a padlók, és így a legtöbb háztartásban ezek kapnak helyet túlnyomórészt, mégis igen népszerűek a továbbiakban is a szőnyegek. Sok helyen, ha nem is az egész szobát az fedi, de egy-egy kisebb darabon mégis ott vannak, ha másként nem, hát úgy, mint dekoratív elemek. Sajnos azonban a szőnyegek tisztán tartása minden esetben körülményesebb, mint a padlóké, hiszen míg a padló esetében a legkoszosabbnál is tökéletes megoldást jelent a felsöprés/porszívózás és a felmosás, addig a szőnyeget már nem olyan könnyű patyolat tisztává varázsolni, ha töltődött a rengeteg portól és kosztól.

Ahhoz, hogy a szőnyegeink folyamatosan tökéletesen tiszták legyenek, folyamatosan takarítanunk is kell azokat. Ennek első lépése természetesen a rendszeres porszívózás kell, hogy legyen, de mindez nem elég ahhoz, hogy az idő előrehaladtával is jó illatú és tiszta maradjon a szőnyeg. Időről időre nem árt néhány praktikát is bevetni annak érdekében, hogy szinte új állapotú szőnyeggel rendelkezzünk.

A szódabikarbóna oly sok mindenre jó, így szinte már meg sem kell lepődni azon, hogy a szőnyegeink takarításához is kiválóan alkalmazható. A segítségével kitűnő szőnyegtisztító por készíthető. Főleg akkor hatékony, ha fel szeretnénk frissíteni a szőnyegünk illatát, vagy ha a kellemetlenebb szagokat szeretnénk eltüntetni. Egyszerűen csak rá kell szórni a szódabikarbónát a szőnyegre, rajta hagyni egy órán át, majd felporszívózni. Ha extra illatot szeretnénk, akkor össze lehet keverni egy kis illóolajjal is.

Szőnyegtisztítószer készíthető burgonyakeményítőből és szappanpehelyből is. A legjobb, ha sima mosószappanból reszelünk le valamennyit hozzá, amelyet tovább is lehet őrölni. A kettő keverékét egy kis langyos vízzel kell összekeverni, majd ezzel az eleggyel kikefélni a foltokat. Nagyobb felületen a keveréket víz nélkül is szét lehet szórni, majd fél óra után csak fel kell azt porszívózni.

Ha zsírfoltok vagy esetleg borfoltok éktelenkednek a szőnyegünkön, akkor hasznunkra válhat némi egyszerű só. Ezt csak bele kell dörzsölni az adott foltokba, majd némi hatóidő után fel kell porszívózni. De az is jó, ha valamivel felitatjuk.

Csakúgy, mint a háztartás többi részében, úgy a szőnyegnél is hatékony megoldás lehet az ecet is, mely hatékony a foltok ellen, segít felfrissíteni a szőnyeget, de akár a poratkák mennyiségének a csökkentésében is hasznunkra válhat. Két rész vizet és egy rész ecetet kell hozzá összekeverni, az így kapott elegyet pedig szórófejes üvegbe kell tölteni. Ezzel kell bespriccelni a szőnyeget. Ezt követően az ecetes vizet fel kell itatni, és tiszta vízzel is át kell mosni.

Azonban persze nagyobb elhasználódás és kosz esetén, esetleg bizonyos időközönként érdemes lehet igénybe venni valódi szőnyegtisztító szolgáltatást is, melynek köszönhetően valóban hosszan tiszta szőnyeg birtokosai lehetünk.

Így rakd rendbe a lakást csupán 30 perc alatt!

Váratlan vendégek fognak betoppanni hozzád és nem volt időd rendesen kitakarítani? Ne ess kétségbe, hiszen elég csupán 30 percet rászánnod és az egész lakást „vendégváróssá” tudod kitakarítani. Csupán gumikesztyűre, seprűre, pár tiszta rongyra, WC tisztítószerre és univerzális tisztítószerre lesz szükséged.

Haladj sorba, helyiségből-helyiségbe!

A legjobb tanács, amit adhatok, hogy a konyhába kezd el a takarítást. Ha csupán fél órád van a takarításra, akkor ne arra törekedj, hogy alaposan a helységek minden szegletét kitakarítsd, hanem arra, hogy gyors és hatékony legyél! A koszos lábasokat és tálakat pakold be gyorsan a mosogatógépbe, töröld le a konyhapultot, majd univerzális tisztítószerrel töröld át a csempét és a mosogatót is. Így ránézésre minden csillog, villog, mégsem ment el sok időnk. Ha nincs mosogatógépünk, akkor viszont kénytelenek leszünk egy extra gyors mosogatást bevállalnunk. Majd a végén söpörd fel a morzsákat és a port a konyha kövéről.

Ezután menj a fürdőszobába, húzd fel a gumikesztyűt és öntsd bele a fertőtlenítő tisztítószert a WC-be. Amíg az dolgozik, mosd ki a kádat és a mosdókagylót. Ne feledkezz meg a csaptelepekről se, töröld őket szárazra, hogy szépen csillogjanak. A használt fürdőszoba kilépő szőnyeget gyorsan cseréld le egy tisztára, ezután pedig takarítsd ki a WC-t is! Máris kész vagy a fürdőszobával és az egész nem telt bele 10 percbe.

Az utolsó néhány percet is használd ki!

A konyha és a fürdőszoba után már csak a nappaliba kell rendet raknod, hiszen várhatóan a vendégeket itt fogod fogadni. Villámgyorsan rakjunk el mindent, ami szanaszét hever, majd. Fogj egy nagy kosarat és pakolj bele minden olyan dolgot, mely nem a nappaliba való. Legyen az valami ruhadarab, vagy játék. Semmi helye nincs a nappaliba, amikor vendégeket vársz! Ezután igazítsd meg szépre a párnákat a kanapén és töröld le a dohányzóasztalt is. Más csak a végső simítások vannak hátra, mely csak néhány percet vesz igénybe. Nyisd ki mindenhol az ablakot, hogy gyorsan kiszellőztess és ne érezze a vendég a tisztítószerek szagát, amikor odaér. Főzz egy teát, vagy egy kávét, esetleg valami kis vendégváró kekszet is kikészíthetsz az asztal közepére egy kis tálkába és rendben, tisztaságban várhatod is a vendégeket.