Társasház takarítás – több szemszögből

Társasház takarítás: megvan a maga menete.

Társasház takarítás általában legtöbbször beosztott a lakók között. Meg van a sorrendje, ki mikor jön, mikor aktuális a takarítás, és váltakozó sorrendben követi egymást.

Nem az egész lépcsőházra szól, mindenkinek megvan az adott szintje, és időpontja, ki mikor következik, és általában a saját szintek környékén ildomos a takarítás. A takarítás nélkülözhetetlen kellékei a söprű, elsőnek. A felsöprést követi a felmosás. Minden ember számára, aki igényes, fontos, hogy közvetlen környezete – lakása, irodája, munkahelyes stb. – tiszta legyen körülötte. Lényeges ez saját magunk, de a családnak, barátoknak, kollegáknak is. A tisztaság, a rend egészségmegőrző, így kiemelten fontos, amellett fontos ez környezetünk megóvása miatt is, hiszen egy rendben tartott társasház nemcsak hogy szebb, jobb, egészségesebb, mint egy koszos, de a társasház amortizációja is kisebb, ha rendben van tartva.

A tiszta társasház komfortérzetünket növeli. Így az a nyugodt érzésünk lehet, hogy életünkben minden rendben van, és ha ez nincs is így egészen, mindenesetre jó hatással van mindennapi életünkre a társasházi rend, tisztaság.

A társasház tisztántartása éppúgy hozzátartozik mindennapjainkhoz, mint például a szemét elszállíttatása. Ha nem is hálás feladat, azért mindenki megteszi a magáét, és saját területén rendet tart, szolgálva így az egészséget, a rendet, tisztaságot, fegyelmet. Igen, fegyelmet is, egy társasházi takarításnál pontos időbeosztás van, ki mikor következik a takarítási rendben, ehhez bizony fegyelmezettség kell.

Ami a takarítási eszközöket illeti, már megoszlanak a tulajdonok. Vagy mindenki saját maga takarít és saját eszközöket használ, vagy – ez a ritkább – , takarítócéget bíznak meg a közös terület takarításával. Pedig az ötlet helyénvaló, ki szeret mindig a takarítással fáradni, egyszerűbb, ha azt egy, erre specializálódott takarítócég végzi el.

A takarítócégeknek meg van az az előnyük is, hogy erre vannak specializálódva, így biztos a tiszta takarítás, nincs olyan, hogy a hanyag szomszéd miatt nem úgy áll a takarítási rend a lépcsőházban, mint ahogyan annak lennie kellene. Ez a takarítócégek nagy előnye. Hátrányuk viszont, hogy pénzbe kerülnek, míg a saját takarítás időbe és fáradtságba, kérdés melyikre van igény, melyikre van pénz. Igazából azonban az igény dönt, hiszen egy társasház, közös pénzzel is rendelkezhet, ilyen a közös költség is. Ami a pénzügyi ráfordításokat illeti.

Visszatérve a takarítóeszközökre, a takarítócégeknek meg van az az előnyük, hogy az általuk használt takarítóeszközök mind sokkal profibbak, mint az otthon használt takarítóeszközök többsége. Nem csak a munkaerő profi, de profi a munkaeszköz is. A megfelelő vegyszereket használják, a megfelelő eszközökkel.

A társasház takarítási szolgáltatási tartalmát mindig a lakóközösség határozza meg. Ami a rendszerességet illeti, a tapasztalat azt mutatja, hogy a heti két alkalommal történő, ilyenkor a teljes társasházat érintő, takarítás a legelterjedtebb. De természetesen vannak ettől eltérő esetek is. Van, ahol a heti két takarítási nap kiegészül a földszinti bejárati előterek heti ötszöri takarításával. Van, ahol ez a rendszeresség úgy alakul, hogy heti egy alkalommal kell a teljes házat, míg a földszinti bejárati előteret hetente ötször kell takarítani.

A takarítási rendről azt lehet elmondani, hogy változó, de a havi egy-két alkalom nagy általánosságban jellemző. Ha takarítócéget bízunk meg a takarítással, itt megbeszélés kérdése, ugyanúgy mint a társasházaknál a társasházbeli dolgok, hogy hányszor legyen takarítva. Ne felejtsük el, hogy a takarítócég folyamatosan képzi embereit, így szakszerű kezekre talál a takarítás, ha céges takarításra adnánk a fejünket. Röviden ennyi mondható el a társasházi takarításokról, mind a takarítók kilétét illetően, mind a takarítás rendszerességét illetően ezek a paraméterek érvényesek. A takarítás azonban nem csak a társasház belterületére vonatkozik, hanem kültérre is. Ez is olyan terület, amire igen is fokozottan oda.