Karantén. Egyetlen szó, mégis képes felfordítani családokat, vállalkozásokat, országokat és a mindennapok rutinjait. Minden nap ugyanaz a lemez, mintha az unásig játszott szintet sosem tudnánk továbbvinni az online játékban. Home office, home school jellemzi az életünket, mellette mindent rendelünk és kiszállíttattunk. Talán egyetlen dolgot nem: a tisztaságot. Íme néhány hangsúlyos tanács, amit karantén idején semmiképp sem nélkülözhetünk.

takarítás karantén idején - instant javaslatok

Sajnos nem tudunk elmenni az ország összes otthonába, de van néhány javaslatunk mindenkinek, hogyan használja ezt az időt otthon a takarításhoz és a szervezéshez.

A mindennapos, alapos takarítással az önkéntes karantén idején is minimalizálhatjuk a veszélyforrásokat. Különösen, ha a temérdek időd mellett minden tevékenység „átlagos”, vagyis hétköznapi rutin tevékenységek, de semmi olyan tűzijáték, amit vártál.

Egy alapos és folyamatos tevékenységgé avanzsált takarítással odaléphetsz a gázpedálra a környezeted megóvása érdekében.

Az unalmas és monoton #maradjotthon alatt is

h.a.s.z.n.o.s. lesz,

amit csinálsz.

Egészséges és tiszta otthon a koronavírus (COVID-19) fertőzés ellen

Dr. Stephen J. Thomas a SUNY Upstate Medical University Infektológiai Osztályának vezetője szerint a jelenlegi kutatások alapján a koronavírus akár több napon át képes megmaradni olyan felületeken, mint az üveg, a fém vagy a textil.

Ennek következtében nemcsak odakint, de otthonunkban is ügyelnünk kell a tisztaságra, mivel otthoni tárgyaink még napokig hordozhatják a kórokozókat.

Ha félsz, mondj el egy imát, de menj tovább! – mondja Paulo Coelho.

A tettek azok, amikkel tehetünk bármit is az egészégünk érdekében.

Ha másokkal élünk együtt, akkor további óvintézkedéseket kell tennünk a ház tisztaságának megőrzése és annak biztosítása érdekében, hogy amennyire lehet a bacikkal és vírusokkal azért ne tanyázzunk együtt az esti filmnézés közben.

Minden országban más-más óvintézkedések lépnek életbe, bár a WHO ajánlása alapján sok az azonosság. Az Egyesült Államok egész területén például az egészségügyi osztályok némileg eltérnek abban , hogy milyen óvintézkedéseket kell tenni, és kiknek kell önkaranténba menni. De általában az alábbi lépéseket javasolják az otthonunkban:

 • Szociális távolság megtartása.
 • A szakértők azt is mondják, hogy korlátozzuk a háziállatokkal és az állatokkal való érintkezését. Noha jelenleg nincs bizonyíték, hogy a háziállatok átadják a betegséget, a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) azt javasolja, hogy korlátozzák az érintkezést mindaddig, amíg többet nem tudnak a vírusról. Előfordult egy olyan eset, amikor egy kutya megfertőződött a COVID-19-gyel Hong Kong-ban.
 • Gyakran mossunk kezet. Ez a tanács mindenkire vonatkozik, még akkor is, ha mi nem tartózkodunk önkaranténba. Használjunk szappant és vizet, és mossunk kezet legalább 20 másodpercig.
 • Kerüljük a személyes háztartási cikkek, például edények, poharak, törülközők és ágyneműk megosztását egymással.
 • Tisztítsuk meg minden „gyakori tapintású” felületet, méghozzá naponta. Ide tartoznak a pultok, asztallapok, ajtógombok, telefonok, billentyűzetek és éjjeliszekrények is.

Mit és hogyan tisztítsunk otthonunkban a karantén alatt?

Naponta tisztítsuk és fertőtlenítsük a gyakran megérintett felületeket. 

Ez az a mondat, ami az első nap még ugyan nem, de a hetediken már hangsúlyosan sóhajtozást vált majd ki belőlünk.

Ez a fárasztó és monoton folyamat akár ambivalens érzéseket társíthat. De végül, akárcsak az ellenfelek vívás utáni kézfogása, érteni és érezni fogjuk a pozitív hatását.

Míg a tisztítás eltávolítja a baktériumokat és a szennyeződéseket a felületekről, a fertőtlenítés megöli a baktériumokat és a vírusokat.  Érdekes adat lehet majd például az EÜ-intézmények által jóváhagyott fertőtlenítő termékek teljes listája, amelyek várhatóan hatékonyak lesznek a COVID-19 ellen. A kutatók még nem tudják pontosan, mennyi ideig maradhat az új koronavírus a felületeken, ám úgy gondolják, hogy órákig vagy akár napokig is megmarad.

Tisztítsuk meg az összes „gyakori tapintással járó” felületet

Ez magában foglalja pultok, asztallapok, ajtógombok, fürdőszoba szerelvények, WC-k, telefonok, billentyűzetek, táblagépek és éjjeliszekrények sorát is.

Tisztítsuk meg az összes olyan felületet is, amelyen vér, széklet vagy egyéb testfolyadék lehet. A helyiségből származó összes hulladékot már igazoltan beteg egyén esetében potenciálisan fertőzőnek kell tekinteni.

Ajánlott fertőtlenítőszerek a tisztításhoz?

A szakemberek állítása szerint a koronavírusokat számos kémiai fertőtlenítőszer elpusztítja, amelyek fogyasztói és kereskedelmi forrásokból is könnyen beszerezhetők, így nem igényel speciális tisztítást. A folyamat során érdemes eldobható egyszer használatos gumikesztyűt használni.

Csupán néhány példa a fertőtlenítőszerekre, amit ajánlanak nekünk felhasználásra:

Nátrium-hipoklorit (ez a fehérítő):

Vérrel és testfolyadékkal potenciálisan szennyezett anyag fertőtlenítésére javasolt, jól szellőző helyiségekben használva. Erős savakkal a klórgázkibocsátás elkerülése érdekében sose keverjük össze. Fémekre korrozív.

Granulált klór:

Folyékony fehérítő helyett használható, de ez nem áll sokszor rendelkezésre.

Alkohol:

pl. 70% izopropil, 70–80% etil-alkohol

Sima fémfelületek, asztallapok és egyéb felületek tisztítására, amelyeken nem használható fehérítő. Tűzveszélyes, mérgező ezért csak jól szellőző helyiségben használható. Hőforrástól, elektromos berendezésektől, lángoktól és forró felületektől távol tartandó és sose lélegezzük be. Kerüljük a fröccsenést okozó alkalmazási módszerek használatát.

Szokásos tisztítás mellett az alábbi felületeket érdemes vele tisztítani:

 • Ajtófogantyúk és világítókapcsolók.
 • Asztalok és pultok.
 • Székek kartámaszai (ha nem szövet).
 • TV gombok és távirányítók, telefonok, légkondicionáló gombok és távirányítók, vízforraló fogantyúk, hűtőszekrényajtó fogantyúi.
 • Fürdőszoba ajtófogantyúval, ajtózárral, WC-ülőkével és gombokkal, csapokkal, mosdókkal, pultokkal, zuhanyzóval és / vagy káddal.

A szokásos fertőtlenítőszereket nem lehet használni egyes felületeken, például televízió távirányítókon és telefonokon. Ezen felületekre alkoholos oldatok ajánlottak.

DE jó ötlet lehet egy könnyebben tisztítható cipzáras műanyag zacskó használata is a TV és klíma távirányítóinak tisztán tartására, tárolására. Ennek köszönhetően nem érintkezünk közvetlenül a gombokkal.

Szuper stratégia: ha egy szobával foglalkozol, akkor egy sarokból indulj, és az óramutató járásával megegyező vagy az óramutató járásával ellentétes irányban dolgozz a szoba tisztítása folyamán.

A konyhában található területek fertőtlenítése? – erre figyelj

„Összpontosítsunk a nagyobb és sokak által érintett felületekre” – javasolja Donald W. Schaffner , PhD, az élelmezéstudomány egyik kiemelkedő professzora, aki a Rutgers Egyetemen mikrobiológiai kockázatértékeléssel foglalkozik.

A nagy tapintású értékekkel rendelkező eszközök a gyakran és több ember által használt eszközök. Elég, ha anya, apa egymás után készíti el a kávéját a mikróban.

Ilyen potenciális eszközök lehetnek a konyhában:

 • Asztalok (ide tartozik a konyhaasztal és a pult)
 • kemény hátú székek (például konyhai székek az asztal körül, ahol vacsorázol)
 • kilincsek
 • mikrohullámú sütő
 • hűtő
 • világítókapcsolók
 • fogantyúk (a hűtőszekrény fogantyúja, a fiókok fogantyúja, mikrohullámú fogantyúja, a sütő és a sütő fogantyúi stb.)
 • mosogató (vízcsap is!)

Többet főzöl és több tevékenység is van otthon?
A hűtő is mindig tele?

Környezetbarátabb megoldás lehet a hűtő takarítása, ha 2 uncia fehér ecet oldatából és 6 uncia víz keverékéből (ha szükséges egy csepp illóolajjal) készített tisztítóspay-vel állsz neki a takarításnak.

Fertőtlenítőtörlőkendővel naponta javasolt a hűtőszekrény ajtajának fogantyúit, a szekrény ajtajának fogantyúit, a távirányítót, a telefont, a pultokat, a mosogatót, a csaptelepeket és WC-öblítőt is letisztítani.

Reggel fertőtlenítsd a konyhában lévő összes pultot, még akkor is, ha nem használtad őket.

A fürdőszobában naponta tisztítsd meg a mosogatót, a zuhanyzót és a WC-t is fertőtlenítőszerrel. Hetente legalább egyszer cseréld le az ágyneműket és tisztítsd meg az ablakokat.

És ne felejtsd el: gyakorta engedj be friss levegőt! Ha vannak otthon háziállatok, hetente egyszer mosd meg a kedvtelésből tartott játékokat, takarókat és edényeket is.

Felülettisztítás során, klórálló, mosható felületek esetében javasolja hazánkban a NNK (Nemzeti Népegészségügyi Központ) például a „Na-hipoklorit oldatot 90 g/l” fertőtlenítőszer 2%-os oldatát, mely 20 perc alatt, míg az 1%-os oldatát, mely 30 perc alatt rendelkezik vírusinaktiváló hatással. A Nemzeti Népegészségügyi Központ továbbá számos részletes gyakorlati tanácsot ad Társasházkezelők számára is.

Számunkra fontos a környezettudatosság.
Ezért egyes esetekben karantén idején is figyelhetünk a részletekre. (Mert magas hőfokkal párosítva akár környezetbarátabb megoldás is vírusölő hatású lehet.)

Munkánk során gépeink kipárolgó gőzei nem károsítják az egészséget. Általában környezetbarát mosószert és öblítőt használunk a takarításkor használt törlőkendők mosàsàhoz, így a lefolyóba kerülő víz sem szennyezi olyan mértékben a vizeket mit az egyéb, nem környezetbarát tisztítószerek.

A környezettudatosság ma a mikroszálas eszközöktől, a környezetbarát takarítószereket keresztül az energiatakarékos felszerelésig futhat. Ha csak odafigyelés kérdése, miért hagynánk amúgy is vérző bolygónkon még nagyobb lábnyomot.

A tisztítás elengedhetetlen; a tisztítás megöli a vírust. Takaríts, fertőtleníts gyakran! A társasházak közös területeit pedig bízd profikra. Az itt előforduló embertömeg és tapicskolható felületek száma magasabb, mint egy otthonban.