Bár a takarítás mindennapjaink része, viszonylag kevesen látnak hozzá örömmel vagy végeznek profi munkát. Otthonunkban és munkahelyünkön is fontos, hogy megfelelő környezet vegyen körül minket, viszont a rohanó világban ott spórolunk időt ahol tudunk. 2020-ban jelentősen megnövekedett az igény a profi takarítási szolgáltatásokra, emellett annak minősége is fejlődött. Ma már elképzelhetetlen, hogy a megfelelő fertőtlenítő felületkezelés és alapos munka ne legyen a takarítók alaprutinjába beépítve, azonban még mindig találkozhatunk „nagyanyáink praktikáival”, melyek azonban sokszor félrevezetőek lehetnek. Cikkünkben ezen tévhitekre fókuszálunk.

Ecet

Talán a legszéleskörűbben elterjedt csodaszerként reklámozzák mint a vegyszereket helyettesítő természetes alapanyag. Takarításhoz, ablakpucoláshoz, tükörtisztításhoz, sőt a bepenészesedett mosógép kezeléséhez is ajánlják. Bár az ecet valóban rendelkezik pozitív tulajdonságokkal melyek főleg otthoni takarításunk során lehetnek hasznosak, semmiképp sem hagyatkozhatunk arra, hogy minden problémánkat megoldja. Penész kezelésére bizonyos szinten alkalmas, azonban ha azt várjuk, hogy régi mosógépünk új életre keljen, nem kell sok energiát befektetni és számtalan írás figyelmeztet, hogy több kárt okozunk vele, mintsem hasznot. Sokan azért is voksolnak ecet használatára mivel az egyúttal a vízkövet is feloldja. Fontos tudni, hogy ez nem teljesen így igaz. Bár a vízkövet valóban oldja, nem egyszeri átmosással, hanem áztatással teszi, ez azonban egy hosszabb mosóprogram során sem történik meg. Ezekre a problémákra számtalan alternatíva van és nem is kell feltétlenül az első kemikáliához nyúlnunk. Természetes és növényi alapú tisztítószerek közül is válogathatunk.

A legnagyobb tévhit azonban az, hogy ecettel minden felületet megfelelően tisztíthatunk. Fontos szem előtt tartani a takarítási munkálat célját. Ugyanis egy irodában ahol többen is megfordulnak nap mint nap nem elég a kávéfoltot letörölni az asztalról, hanem fertőtleníteni is kell. Különösen fontos az alapos takarítás ilyenkor, hiszen bármikor különféle vírusok és kórokozók kerülhetnek be irodáinkba a nagyobb forgalom miatt. Az ecet erre a feladatra azonban egyáltalán nem alkalmas. Nem képes az összes vírus és kórokozó eltávolítására, pusztán a felület tisztítására, hiába esküsznek rá házi takarításra specializálódott oldalak. Ha biztosra akarunk menni, hogy a munka megfelelően legyen elvégezve, ecetes víz helyett érdemes olyan anyagot használni amely a kívánt szennyeződést, vírust vagy baktériumot képes megsemmisíteni.

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna nem csupán önmagában, de ecettel vagy citrommal összekeverve is megtalálható házi praktikákkal és takaríssal foglalkozó weboldalakon. Bár valóban sok mindenre alkalmas és hasznos segítségünk lehet a ház körül itt is elmondhatjuk, hogy csodaszernek és mindenre alkalmasnak egyáltalán nem minősül. Vonzó lehet ahogy a konyhai makacs zsírfoltok eltávolításától kezdve a felmosáson át egy valóban univerzális anyag amellyel még spórolhatunk is. Azonban érdemes ezeknek az állításoknak jobban utána olvasni és számolni. Rengeteg recept található különböző természetes és mesterséges szerek kombinációját felhasználva, úgy mint a mosószeres-citromos szódabikarbóna súrolószernek vagy az olívaolajas-citromleves-illóolajos szódabikarbóna wc tisztításhoz.

Mire figyeljünk oda?

A válasz egyszerű, ha otthonunkban fellelhető szerekkel szeretnénk takarítani „egy próbát megér” alapon nagy kárt nem tudunk okozni, maximum az eredmény fog csalódást okozni. Akkor viszont, ha spórolni is szeretnénk mindenképpen érdemes átgondolni, hogy az otthoni kikevergetés valós költsége mennyi. Hiszen egy csésze olívaolaj  és jelentős mennyiségű illóolaj szódabikarbónához keverése már egyáltalán nem filléres tétel. Számtalan alternatíva létezik de takarítás során egyáltalán nem ajánlott mindenen spórolni, hisz a minket körülvevő tisztaság egészségünkre is nagy hatással van. A KJ takarítás kizárólag minőségi, környezetbarát szerekkel dolgozik a maximális tisztaság és ezáltal az egészség biztonsága érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük