lakás takarítás Budapest lakás takarításHa szóba kerül a takarítás megannyi különféle módszert és praktikát említhetünk. Valószínűleg a legtöbbünknek megvannak a jól bevált eszközök és szokások, azonban korántsem biztos, hogy ezeket nem lenne érdemes kicsit újra gondolni. Függetlenül attól, hogy milyen a személyes viszonyunk a takarítással tagadhatatlan, hogy egy kötelező és szükséges munkáról van szó. Egyeseket kikapcsol míg mások igyekeznek a lehető leghamarabb átesni rajta, de ami biztos, hogy némi odafigyeléssel jelentősen javíthatjuk az eredményt. Ha mi magunk is folyamatosan fejlődünk miért ne fejleszthetnénk a takarítási rutinunkon is?  Cikkünkben megvizsgáljuk az öt leggyakrabban elkövetett malőrt, melyek elkerülésével nem csak időt de az okozott bosszúságot is megspórolhatjuk.

Ablaktisztítás

A reklámokban és áruházak polcain megannyi kifejezetten ablaktisztításra fejlesztett termékkel találkozhatunk, s bár mindegyik ragyogó tisztaságot ígér nem pusztán a használt szer hatékonysága mérvadó. Függetlenül attól, hogy épp egy olcsóbb vagy márkásabb terméket használunk, a takarítás eredménye technikánktól, sőt a kinti hőmérséklettől is függ. Valószínűleg mindenki hallott már arról, hogy körkörösen, jobbról balra vagy épp fentről le kell törölgetni az ablakot, arról azonban már kevesebben, hogy a külső hatások, mint például a napsütés is befolyásolják az eredményt. Ha azonban belegondolunk igazán egyszerű meglátni ebben a logikát, hisz a nyári melegben – különösen ha a nap épp az ablakra süt – pillanatok alatt megszárad a tisztítószer s így könnyen maradhat csíkos a felület. Ennek elkerülése igazán egyszerű, szimplán várjuk meg az esti lehűlést vagy reggeli órákat a takarítás megkezdésével.

Laminált padló

Manapság egyre elterjedtebb a laminált padló valamely formája lakásokban, hiszen jelentősen olcsóbb a parkettánál. Amellett, hogy rendkívül széles választék van a különböző színek és stílusok terén – ezzel megegyezően természetesen az áraikat tekintve is – érdemes szem előtt tartani, hogy nem megfelelő takarítással könnyen kárt tehetünk az újonnan megszépült szobáinkban. Tudni kell ugyanis, hogy nem minden padlótípus egyformán vízálló. Erről már a kiválasztás során kell tájékozódni, hiszen függően attól, hogy mennyire van kitéve a víz hatásainak – például erkély vagy fürdő – nagyon fontos a vízállóság. Ha biztosra akarunk menni a padló lerakása után vízálló parkettafugázót is alkalmazzunk, hiszen az illesztésekbe beszivárgó víz idővel felpúposodáshoz vezet. Ennek hiányában viszont inkább gyakrabban porszívózzunk vagy ha felmosunk ügyeljünk a legminimálisabb víz felhasználásra és a régi típusú felmosórongy helyett mop típusúval takarítsunk.

Mosógép és tűzhely

A „ne csak ott takaríts, ahol a papok táncolnak” egy sokak által ismert mondás és nem ok nélkül ennyire elterjedt. Bár már gyermekkortól kezdve igyekszenek szüleink elültetni bennünk a gondolatot, hogy az alaposság a legfontosabb, mégis sokszor megfeledkezünk róla. Amikor vendégeket fogadunk természetesen az a lényeg, hogy a látható felületek tiszták legyenek, azonban otthonunkban időről időre foglalkoznunk kell a nem szem előtt lévő helyekkel is. Ilyen például a mosogatógép, mely alatt, mögött illetve oldalán is megáll a por illetve egyéb szennyeződések. Amennyiben nem beépített sütőről beszélünk a főzés közben kifröccsent vagy edényből véletlenül kitúrt dolgok is könnyen felhalmozódnak, melyekkel lehet, hogy csak sütőcserénél szembesülünk. Erre azonban kiemelten érdemes figyelni és napirendre tűzni a takarítás folyamán, hisz egészségünket jelentősen befolyásolja a konyha tisztasága melyben ételeinket készítjük.

Porszívózás

A takarítás talán legalapvetőbb pillére amely emellett a legszéleskörűbben népszerűtlen is. Vannak akik annyira nem kedvelik, hogy amennyire lehet elkerülik s amennyiben lehet inkább felsöprik az összes arra alkalmas felületet. Valóban hasznos, ha elérhető közelségben tartjuk a seprűt hiszen sokkal gyorsabban feltakaríthatjuk vele kiömlött szilárd halmazállapotú szennyeződéseket, azonban egy jó porszívó sokkal szebb eredményt biztosít.

Bár sokan kedvetlenül állnak a porszívózáshoz gondoljunk rá úgy, mint egy befektetésre. Nem érdemes gyors, kapkodó mozdulatokkal végig rohanni a szőnyegen, hisz ez a szennyeződések jelentős részét nem fogja eltávolítani. Takarítás esetén mindig fontos az alapos munka és amennyiben jól végezzük a dolgunkat később kell újra megismételni. Az alaposság jegyében érdemes továbbá arra is figyelni, hogy szőnyegeknél nem elég pusztán a száliránnyal megegyező takarítás. A maximális eredmény érdekében minden irányban végig kell menni a szőnyegen, hogy az elhullót hajszálak vagy épp nassolásnál leesett morzsák egészét fel tudjuk szippantani.

Ha megfelelően karban tartjuk a szőnyeget később lesz szükségünk nagytakarításra is, bár érdemes szem előtt tartani, hogy ezt is – igénybevételtől függően – érdemes évente néhányszor elvégezni annak érdekében, hogy szőnyegünk hosszabb ideig szobáink dísze lehessen. Irodák esetén különösen fontos a rendszeres karbantartás, hisz a kinti szennyeződések folyamatosan a szőnyegre kerülnek. Ilyenkor érdemes profi csapatra bízni a feladatot, hogy munkavállalóink megfelelő környezetben végezhessék napi teendőiket. Ennek zökkenőmentes kivitelezését – egyéb szolgáltatásaik mellett – a KJ Takarítás munkatársai tudják biztosítani.

Szőnyegtisztítás

Bár szorosan kapcsolódik a korábbi ponthoz mégis érdemes külön is szót ejteni róla. Talán a legbosszantóbb mikor a hétvégi takarítás után egyből kiömlik valami a frissen tisztított szőnyegre, mi pedig egyből rohanunk, hogy minimalizáljuk a kárt. A leggyakrabban mosogatószeres vagy szappanos szivaccsal találkozhatunk mint a többség első választása azonban ilyenkor jelentős kárt okozhatunk magunknak a kétségbeesett dörzsöléssel. Nagyrészt a szőnyeg anyagától függ, hogy mennyire roncsoljuk ezzel az anyagot – különösen ha szivacs helyett kefét használunk – a mi tanácsunk viszont az, hogy mindenképpen mellőzzük az erős mozdulatokat. Ha folyadék kerül a szőnyegre első lépésként papírtörlővel vagy ronggyal itassuk fel, s a már száraz felületet kezeljük óvatos mozdulatokkal és a megfelelő szőnyegtisztítóval.