Hogyan tisztítsuk le professzionálisan a szobanövényeinket?

A takarításnak számos szegmense van. Rengeteg helyet és dolgot találhatunk a lakásunkban, amelyet letakaríthatunk, és amelyet időről időre le is kell takarítani. Ebbe a felsorolásba azonban nem feltétlenül kerülnek bele a szobanövényeink is, hiszen talán eszünkbe sem jut, hogy nekik is szükségük lehet a letisztításra. Pedig még mennyire, hogy van rá szükségük.

Minden bizonnyal már mindenki látott olyan növényt a lakásában, amelynek a leveleit por borította. Ekkor pedig vagy letörölték őket vagy nem. Holott a letörölgetésük akár életmentő is lehet a növény számára. A piszkos, poros levelekkel ugyanis nem igazán tud levegőhöz jutni, és a fotoszintézis sem tud teljes százalékon működni. Tehát amennyiben nekiállunk az otthoni portörlésnek, jól tesszük, ha sorba vesszük a növényeinket is. Igazából körülbelül olyan rendszerességgel is kell ezt is elvégezni, mint a többi portörlést, hiszen ugyanolyan gyorsasággal rakódik le a szennyeződés a növényeink levelein is, mint a többi tárgyunkon. A pontos idő minden esetben attól függ, hogy mennyi por van azon a környéken, ahol élünk. Az építkezések közelében lévő lakásokban nyilván gyakrabban kerül majd sor a portörlésre.

Ha rendszeresen törölgetjük a növényeink leveleit, akkor ez akár elégségesnek is nevezhető annak a tisztántartása szempontjából. A nagyobb és nehezen mozgatható növények esetében pedig nincs is más választásunk, mint a leveleik egyenkénti nedves ronggyal történő letörölgetése. Azonban nem ez az egyedüli tisztítási eljárás a többi szobanövény esetében.

Ha valóban le szeretnénk tisztítani a növényeinket, akkor érdemes a mosogatóba vagy a zuhany alá helyeznünk azokat, és szó szerint lemosni őket. Ehhez mindenképpen langyos vizet használjunk, ugyanis a túl meleg vagy a túl hideg víz kárt tehet a növényben. A kisebb, törékenyebb növényeinkkel persze ezt nem feltétlenül tudjuk majd megtenni, mert esetleg a vízsugár önmagában is kárt tehet majd bennük. Ilyenkor óvatosan belefordíthatjuk ezeket a növényeket egy langyos vízzel teli tálba vagy vödörbe. Eközben legyünk körültekintőek a virágfölddel is! Fogjuk le egy fóliával, ha szükséges, hogy nehogy kiomoljon az egész.

A nagyon piszkos növények esetében használjunk szappanos vagy mosogatószeres vizet. Ezzel spricceljük le a növényeket, majd puha ronggyal törölgessük le azokat.

irodai növények gondozása Budapest

Vannak olyan növények, amelyek esetében a vízzel történő mosás vagy éppen a törölgetés nem kivitelezhető. Ilyenek a bolyhosabb, pihésebb levelű szobanövények. Ezek esetében használjunk puha kefét. Ezzel finoman húzogassuk le a port és a szennyeződéseket a növényünkről.

Persze annak az eldöntése, hogy melyik növénynek melyik tisztítási eljárás lesz a leginkább megfelelő, nem minden esetben egyértelmű. Ha semmiképpen sem szeretnénk mellényúlni, akkor nyugodtan kérhetünk hozzá szakszerű segítséget, amelyet a KJ takarítástól meg is kaphatunk.