Többen is határozottan állítják, hogy függetlenül attól mekkora konyha van az adott lakásban, mindenképp meg kell oldani és valahol helyet csinálni a mosogatógépnek. Ami régen még luxusnak minősült manapság már a legtöbb háztartásban megtalálható így is csökkentve a takarítás idejét otthonainkban. A kínálat rendkívül szerteágazó mind méret illetve teljesítmény terén, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő és takarítási igényeihez illeszkedő gépet. A kérdés azonban felmerül: vajon tényleg mindenre alkalmas és mindent megold? A rövid válasz a nem. Cikkünkben sorra vesszük azt mire érdemes figyelni mosogatógépünk használata esetén amennyiben valóban időt szeretnénk spórolni a takarítással ügyelve arra, hogy kárt se okozzunk.

Ez még belefér, avagy a gyakori túlzsúfolás

Vannak akik azért vettek mosogatógépet mert gyorsan és hatékonyan távolítanak el szennyeződéseket, míg mások befektetésként gondoltak rá a megspórolt víz mennyisége miatt. Ebben az esetben azonban sokan hajlamosak csak a maximálisan kihasznált gépet elindítani, ami azonban könnyen okozhat problémát a túlzsúfoltság miatt. Bár jól hangzik, hogy több edény tisztul meg ugyanazzal a programmal; amennyiben az eszközök fedik egymást – akár a szépen sorba rendezett, egy irányba néző evőeszközök, akár az egymásra tornyozott poharak – gépünk nem fogja tudni megfelelően megtisztítani őket, hiszen a víz útja több helyen is el lesz zárva. Ebben az esetben azonban kézzel vagy egy újabb programmal, újrarendezés után meg kell ismételnünk a folyamatot. Tulajdonképpen kétszer kell ugyanazt takarítanunk, ami így sem időt sem energiát nem takarít meg nekünk.

Mit ne tegyünk bele?

A másik szempont amit érdemes szem előtt tartanunk, hogy vannak olyan dolgok amiket nem érdemes vagy egyáltalán nem is szabad mosogatógépünkbe tenni. A takarítás lényege mindig az, hogy a lehető legoptimálisabban végezzük a munkát egyrészt a befektetett idő, másrészt a megfelelő eredmény miatt. Listánkban összeszedtünk néhány fontos tippet a legáltalánosabban előforduló kérdésekről.

Fa

Bár azt gondolnánk, hogy konyhai eszközöknél, mint fakanál vagy épp vágódeszka a víz nem jelenthet problémát ez mégsem így van. A mosogatógépes programok rengeteg időt spórolhatnak amennyiben több edényt szeretnénk egyszerre megtisztítani, azonban fából készült eszközeink tekintetében azonban a legrövidebb program is túl hosszú idő. Ezalatt ugyanis a fa megszívja magát jelentős mennyiségű vízzel, ami rendkívüli mértékben megrövidíti az eszköz felhasználhatósági idejét. Egy deszka esetén ez felhullámosodott vágófelületet vagy akár törést is eredményezhet, míg fakanalaink könnyen elhajolnak s így nehezen használhatóvá válnak. Ezeket az eszközöket érdemesebb kézzel megtisztítani mikor takarításhoz fogunk.

Fokhagymanyomó, sajtreszelő

Apróbb konyhai eszközöket, mint például a fokhagymanyomó vagy sajtreszelő sok esetben felesleges mosógépben tisztítani. A fokhagymanyomó apró lyukaiba könnyen beragadó fokhagymát nem feltétlenül fogja egy program maximálisan kitisztítani így újabb manuális munkafolyamat fogja követni. Ehhez hasonlóan a sajtreszelővel ugyanaz a helyzet, a ráragadt sajtdarabok könnyen rajta maradnak, különösen egy kisebb lyukakkal rendelkező eszköz esetén.

Műanyag

A műanyag edényeknél fontos, hogy annak minőségét tartsuk szem előtt. A kevésbé edzett vagy vékonyabb műanyag edények könnyen megolvadhatnak, így gyorsan használhatatlanná válnak egy intenzívebb program után. Azonban e nélkül is adódhat azonban probléma, hiszen oldódhat és bocsáthat ki káros anyagokat magából egy valamivel jobb minőségű edény is. Ezért mindenképpen csak olyat használjunk amelyre félreérthetetlenül fel van tüntetve, hogy mosogatógépben is mosható. Ebben az esetben is ügyeljünk arra, hogy minél kisebb hőfokon indítsuk el a gépet.

Poharak

Talpas poharaknál vagy kristálypoharaknál is érdemes mérlegelnünk. Abban az esetben, ha a pohár masszív anyagból készült gond nélkül tisztíthatjuk mosógépben, ez azonban inkább a vizespoharakra vonatkozik. A finom törékeny anyagok esetén ez egyáltalán nem ajánlott. Egy vékony pohár könnyen megsérülhet, csorbulhat vagy akár el is repedhet. A nappaliban való takarítás folyamán sem szeretnénk eltörni ezeket, így érdemes a konyhában is tudatosan tervezni. Nem érdemes kockáztatni, különösen azért mert egy kristálypohár ráadásul értékes darab is.

Porcelán, festett vagy szegélyes étkészlet  

Ezek a dekoratív étkészletek sokszor kényes anyagból készülnek, így még a kíméletes üzemmódnál sem tanácsos használni a mosogatógépet. Egyaránt érvényes ez az olcsóbb és minőségibb készletekre. Emellett komoly probléma lehet a kopás vagy az aranyszegély eltűnése is a magas hőfok miatt. A nagymamától örökölt teáskészlet esetén azonban ez még veszélyesebb, hisz a régebbi darabokról még könnyebben kophat le a festék illetve díszes mintázat. Ha szeretnénk megőrizni őket eredeti szépségükben, a kopás veszélye nélkül érdemes ezeket is inkább kézmeleg vízben tisztítani.

Minek legyen akkor mosogatógépem?

Pusztán azért, mert nem mindenre a legjobb megoldás nem jelenti azt, hogy nem könnyíti meg az életünket vagy felesleges lenne. Szimplán bepakolni és elindítani a programot mindössze néhány percet igényel – ami alatt foglalkozhatunk más helyiségek takarításával – szemben az akár fél óráig tartó mosatlan edény leküzdésével. Ami lényeges, hogy itt is saját igényeinket és szokásainkat érdemes átgondolni. Már kisebb családoknál is előnyös lehet, de irodák esetén mindenképpen érdemes mosogatógépet használni. Jó választásunkkal kifogástalan tisztaság érhető el, a professzionális takarítás többi részéért pedig a KJ takarítás profi csapata vállal felelősséget.