Tiszta, baktérium- és allergénmentes szövetekkel veszed körbe magad? Alighanem.  Tapasztalatok szerint a legtöbb szőnyeget vásárlás után alig vagy soha nem is tisztítják ki. Alaposan. A placebo ugyanis nem elég. Ez baktériumok, a por, az atka, a pollen és mikróba idilli otthonának ad meleg közeget. Miről is van szó pontosan?

Szeretnék neked egy szituációt bemutatni!
Majd meglátod, talán picit magadra is ismersz benne.

Az a helyzet, hogy legyél akár ház-vagy lakás tulajdonosa, mindemellett egyedülálló vagy nagycsaládos, hivatásos anya; biztos vagyok benne, hogy mindent megtennél, hogy saját magad és családod, gyermeked az immunrendszer kihívásainak legnagyobb hullámai mellett is stabilan állhasson saját hajójának kormányánál.

 Az egészség témája mindaddig nem fáj, míg meg nem tapasztalod annak hiányát. Miért mesélem ezt el neked?

Talán ismerős a helyzet.

Új szőnyeged kibontás pillanatában még becsben van tartva. Még egy hét múlva is, majd egy hónap múltán is.  A koszolódást próbálod késleltetni a legkülönbözőbb trükkökkel:

  • nem eszel a szőnyeg közelében,
  • nem trappolsz át cipővel rajta,
  • nem engeded meg a vendégeknek sem, hogy kinti cipővel fáradjanak be,
  • próbálsz napi egyszer porszívózni,
  • és könyörögsz a gyerekeknek, hogy ne hordják rá a maszatolós játékaikat, a csokikat és az itókákat.

Majd bőröd alá fúródnak azok az idővel elkerülhetetlenül jelentkező apró jelek. A szennyeződések, foltok és a láthatatlan baktériumok sáros lábaikkal belegázolnak az „új szőnyeg, friss otthon” idilli képébe, mint lánctalpak a virágoskertbe.

Valahogy a kutya is imádja a szőnyeget, mintha tudná ott legbelül, hogy ezzel türelmed vékony zsinórjait rángatja damil szálakon.

Ki ne szeretné a kényelmes, komfortos és a mindig igényes otthonát? Ahol biztonságban érzi magát. Mégsem vagyunk tisztában vele, hogy olyan veszélyes anyagoknak is helyt ad nap mint nap; amik – ha nem kezelünk rendszeresen –komoly egészségügyi kockázatot is jelenhetnek.

Akaratlanul is, de olykor a napi mérgeinknek adunk menedéket

Ugyanis mérgekkel élünk együtt.

Baktériumok, por, atka, mikróba.

Az otthonunk belterében található levegő spóraösszetétele az Országos Epidemiológiai Központ mikológiai osztálya szerint az elmúlt években, évtizedekben jelentősen változott.

A légterek közel 90 %-ban megtalálható a Penicillium, Cladosporium, de az Aspergillus gombák spórája is.

Jó néhány penészgombafaj spórája gyakori tanyázója a fürdők, konyhák falainak; de az ágybetétekben és párnákban is jelen van.  Azonban míg ezeket gyakrabban mossuk, a szőnyegtisztítást hanyagolva a szőnyegekben megbújt válfajainak napról napra acélosodik a személyisége és vészesen nő az önbizalma.

Lehet te is tudatos személy vagy.
Odafigyelsz arra, hogy kiszűrd az életedre negatív hatással lévő tényezőket. Folyamatosan keresed az infókat, miként lehetnél még környezettudatosabb. Kiszámítható és magad által alakított egészségügyi állapotot szeretnél. Ami az egészségedre valószínűleg káros; azt inkább elkerülöd.

Talán azok közé tartozol, akik a szemetet is szelektíven gyűjtik. Környezettudatos vagy. Ez azonban gyakorta nem elég. Vannak olyan problémák, amiket csakis szakszerű kezeléssel lehet orvosolni.

Gondoltál már arra, hogy a koszos szőnyeg nem csupán esztétikai probléma?

Egy elhasználódott, tisztítást régen látott szőnyeg tele van baktériumokkal, a beleivódott por és kosznak szinte már szaga van, allergiára hajlamos személyek esetében pedig különösen veszélyesek, mert már allergiát okozó atkák és pollenek hordozói lehetnek.

Az allergiás tüneteket okozó porrészecskék kintről könnyedén bejöhetnek az otthonokba, és ott pedig nemcsak a levegőben, de a kárpitokban és a szövetekben is megbújhatnak.

Az orvosok szerint, aki érzékenyebb a környezeti allergénekkel vagy irritáló anyagokkal szemben, annál nagyobb a kockákat az asztmatikus megbetegedések kialakulásának.

Azt asztmát kiváltó tényezők között ott vannak egyértelműen az allergének (pl: a pollenek, a gombák) és a poratka is. Az asztmás beteg légútjai pedig jóval érzékenyebbek, ezekre a „provokáló tényezőre” feltűnőbben reagálnak.

A penész hozza magával az elkerülhetetlen problémákat: asztma, súlyosbodó légúti tünetek, egészségügyi kockázatok. Tehát a baktériumok, atkák, vírusok önbizalomizmosító megállóhelye.

A sok por árt az emberi légzőszerveknek, az ételmaradékok más problémákat is magukkal hozhatnak: rothadnak, büdösödnek, így a szobában kellemetlen szag lesz. És vonzzák a bogarakat, így másféle „vendégek” is befészkelhetik magukat.

Mit tapasztalsz egy egyre használtabb szőnyeg esetében?

Meg sem kottyan neki a helyi folteltávolítók mennyisége.

Lehet te is inkább eltakarod a foltokat és láthatóan elsötétedett részeket, hogy esztétikailag valamelyest javíts a helyzeten. Amik idővel éppen úgy hozzák rád a frászt, mint az ikrek a Ragyogásból, tudat alatt érzed az atkák motoszkálását.

Folteltávolítókkal annyit érsz el, mintha fogkefével állnál neki padlót súrolni. A rendszeres sepregetés, porszívózás, tisztítószerek használata nem elég hatékony. A felületi házi tisztítószerek hátránya, hogy csak beledörzsölni lehet az anyagba, de eltávolítani szinte már lehetetlen.

A szőnyeg mélyén még mindig maradhat jó pár kellemetlen kosz. Az ilyen szennyeződéseket csak ipari szőnyegtisztító gépekkel lehet eltüntetni, ám ezek rendkívül drágák, és egy háztartásban sem éri meg beszerezni.

Miben segíthet neked egy szakszerű szőnyegtisztítás?

Megkímél az izzasztó, „nem szeretem” percektől.
Vannak olyan termékek, amik bizonyos mértékű és jó ideje koszolódott szőnyegek és kárpitok esetében nem elégséges. A koszt, baktériumot és foltokat nem veszik ki és még a szőnyegben is maradandó kárt okozhatsz. Sokszor nem elégséges már a házi „folteltávolítás”.

Bérelj, ne bérelj?
Egy ipari szőnyegtisztító gép bérlése drága és nem elég költséghatékony. Mi a saját gépeinkkel érkezünk. Helyette kedvenc időtöltéseddel foglalkozhatsz.

Ez a munkánk, a hivatásunk.
A több éves tapasztalatnak hála ismerjük a különféle anyagok, eljárások tisztítási lehetőségeit, a felhasznált anyagok hatóidejét, technológiáját.

Mélytisztítás során nemcsak látszattisztítás jön létre, de a szövetek mélyére hatolunk, a szőnyeg mélyéről is eltávolítjuk a szennyeződést, a port, az atkát.

Környezetbarát értékekben hiszünk.
Biológiailag lebomló anyaggal tisztítunk – nincs vegyszeres kipárolgás. Nálunk a bolti vegyszerek helyett előkerülnek a minőségi, hatékony szerek, amelyek nem károsítják a környezetet.

Családbarát tisztítószerekkel munkánk során például vegyszermaradékok sem kerülnek a bőrre, így semmilyen allergiától nem kell tartanod.

Az organizone termékek ásványi alapúak, probiotikumokkal vannak megerősítve, környezetbarát, méregmentes, maradéktalanul lebomló, teljes mértékben környezetbarát termékek, melyek a legnehezebben tisztítható felületektől az ásványi, vagy növényi zsírok és olajszennyeződéseken át az üveg, kárpit, bútor felületek tisztításáig és textilek mosásáig használhatóak.

Tisztítás gőzzel?
Előnye, hogy vegyszer nélkül, környezetbarát módon történik: egy gőztisztítógéppel a szennyeződés és a felszín közötti mikroszkopikus méretű résekbe hatol be a gőz, így a legmakacsabb szennyeződésrészecskét is feloldja.

Szakszerű szőnyegtisztítással nemcsak a baktériumoktól, atkáktól, penésztől és mikróbáktól szabadulhatsz meg, visszakapva a tiszta szőnyegedet; de szőnyeged értékét is hosszú távon megőrizheted.

A rendszeres és szakszerű szőnyegtisztítás rendkívül fontos. Szolgáltatásainkat igénybe veheted alkalmanként vagy rendszeresen is. Szakmai támogatással komplex hátszelet kaphatsz az egészséges és tiszta környezet megteremtésében. Keress minket itt, hogy visszaadhassuk a valóban tiszta szőnyegeidet.