Kertrendezés és hóeltakarítás

Kertgondozás

Kert, fű, bokrok – A zöldellő szépség

A meleg napsugarak egyre gyakrabban örvendeztetnek meg minket, a füvet már pöröllyel sem verhetjük vissza a földbe és mindez idő alatt szorgos hangyaként látjuk tevékenykedni a legtöbb háztulajdonost. Amikor azonban a tulajdonos elfoglalt, a kert nagysága, vagy saját egészségi állapota megakadályozza, hogy a szükséges kertrendezési feladatokat ellássa, és igen hamar láttatni engedi a hanyagságot.

Egy csodás kert láttán mindenki ámulatba esik, a kis oázis mindenkiben jó érzéseket kelt, azonban kevesen vannak tudatában, milyen sok munka is áll mögötte. A tervezés és karbantartás éppoly fontos egy kert esetében, mint bármely épület esetén. A burkolatok és a növények harmonikus összhangja teremti meg a gyönyörű képet. A kertrendezés első lépésben mindig a tervezés. Szem előtt kell tartani a praktikumot és kényelmet, figyelni kell továbbá arra, hogy a későbbiekben a karbantartás is megoldható legyen. A legjobb burkolóelemek és gyeptégla lefektetése után az első lépés egy öntözőrendszer telepítése, mely frissen és üdén tartja a kültereket. A második lépésben jöhetnek a fák, bokrok, virágok, célszerű a jó minőségű növényeket telepíteni. Nem elhanyagolható szempont továbbá az sem, hogy a kertrendezés során egy olyan panorámát hozzunk létre, mely a házból tekintve is kellemes hatást vált ki, minden évszakban szemet gyönyörködtet. A burkolatok kiválasztása és elhelyezése során több szempontot is figyelembe kell venni.

Először is mindenképp a praktikum fontos. A ház könnyen elérhető kell legyen, a közlekedést meg kell könnyítenie. Fontos, hogy a különböző időjárási viszonyok ellenére is zökkenőmentes legyen a közlekedés. A kialakított útvonalaknak mindig könnyen tisztíthatónak és hozzáférhetőnek kell maradniuk. A kerti bútorok és egyéb kellékek elhelyezése után pedig már csak az ápolásra kell figyelmet szentelni. A karbantartás elhanyagolása nem csak esztétikailag kellemetlen, az elhanyagolt kertek karbantartása és ápolása már sokkal időigényesebb és nehezebb feladat. Szerencsére ilyenkor a legújabb gépek segíthetnek. A szépen nyesett fák és a precízen nyírt fű önmagában is szemet gyönyörködtet. Nem szabad megvárnia, míg a kertben elszaporodnak a gyomok és az oda nem illő növények.

A kertápolás elsődleges célja nem a látvány alakítása, hanem a növények egészségének megőrzése, ezzel egy időben azonban egy káprázatos panorámát is kialakíthatunk. A kertrendezési munkálatok ideje alatt nagyon fontos a hatékonyság és szakszerűség, hiszen egyáltalán nem mindegy, mikor nyessük a bokrokat, fákat, mikor, milyen növényeket ültetünk el, azokat hogyan kezeljük a különböző időjárási viszonyoktól függően. A szemét elszállítására is külön figyelmet kell szentelni. Az esős időben mindig figyelni kell arra, hogy a kertben ne gyűlhessen fel a víz. Különösen fontos ez a ház bejáratára, hiszen a sok szennyeződést, sarat könnyen bevihetjük a házba, és nem kevés kellemetlenséget okoz a bejutás és a tócsákon való átgázolás sem.

A meleg elvonulása után, a hulló, száradó növények eltüntetése és ápolása a legfontosabb, a kopárság ellensúlyozása örökzöld növényekkel, ezt a hatást különböző burkolatokkal is elérhetjük. A legveszélyesebb és egyik legnehezebb munka pedig a hó leesésével veszi kezdetét. A csúszós havat érdemes megfelelően eltakarítani, hiszen nagyon sok kellemetlenséget okozhat. A megfelelően tisztított és karbantartott területek azonban a téli időszakban is szépek és biztonságosak. Ezért fontos, hogy a be és kijárást biztosító utak könnyen hozzáférhetőek, takaríthatóak legyenek. Reméljük sikerült néhány támpontot adnunk a tervezéshez és karbantartáshoz.

Hóeltakarítás

A hóeltakarítás fontossága – Hogyan is zajlik?

Nagyon fontos egy lakás vagy iroda, de bármilyen épületben dolgozók számára, hogy a tél beköszöntével az utak, a parkolási terület vagy akár a kert járható legyen. Nagyon sok esetben a parkolás is gondot okozhat a nagy hókupacok miatt. Ezen könnyen lehet változtatni, hiszen a cégünk pont erre orientálódott.

A cégünk nem csak a takarítás és ablaktisztítás terén képes megfelelő szakértelemmel ügyfeleinknek segíteni, hanem akár hó eltakarításban is ügyeskedhetünk. Ugyebár a legnagyobb veszélyt a gyalogosokra jelenti a fagyott hó. A csúszás lehetősége egyre jobban megnő. Nagyon sok község nem képes megfelelően figyelni erre. Olvadáskor a frissen leesett hó megolvad, hirtelen fagynál ráfagy az aszfaltra‏ így megtörténnek a nem kívánt balesetek.

A tél beköszöntével minden út is balesetveszélyesebbé válik‏. Sok emberre jellemző az, hogy nincs egyszerűen ideje arra, hogy a háza táján eltakarítsa a havat. Ilyenkor utána kell nézni, hogy milyen lehetőségek és szolgáltatások állnak a rendelkezésünkre. Ha nincs eltakarítva és valaki balesetet szenved, akkor fennáll a veszélye akár bírságnak is, vagy pereskedésnek‏ is.

téli teendők a kertben

A vállalatunk kiválóan végzi hóeltakarítást is, jól jön segítségünk akkor, ha valaki egész nap dolgozna, és távol lenne otthonától‏. Ha a tömbházban élők szeretnének biztonságban közlekedni legalább az ő területükön, akkor azt is elvállaljuk ezt a feladatot.‏ Vagy esetleg olyan házról van szó, ahol már idősek élnek és egyszerűen a gyerekeknek nincs idejük odafigyelni még erre is? Akkor a cégünk lesz a legjobb választás. Nem kell erőltetni a hólapátolást, hiszen előfordulhat, hogy megcsúsznak és akkor egy kellemetlen törés is közbejöhet.

A hó takarítása nagyon precízen zajlik. A jég, a letaposott hó folyamatos kihívást és problémát jelent mindenki számára. A megelőzésben nagy szerepe van a hó eltakarításon kívül a használt jégmentesítő és csúszásgátló anyagoknak. A hatékony, gyors, biztonságos megoldás a jégmentesítők használatával érhető el és nem a csúszásgátló anyagokkal. Már hólapát és só nélkül is megy az olvasztás. Nagyon sok kategóriába lehet sorolni a környezetbarát lehetőségeket, amelyek megolvasztják a havat illetve jeget. Ezek a csúszásgátlók, jégmentesítők, jégoldó és csúszásgátló keverékek. A csúszásgátló anyagok és ezeknek valamely jégoldó hatóanyaggal kezelt keveréke csak ideig óráig kínál megoldást a problémára, ezért a hatékony, minőségi felületkezelést a jégmentesítés, olvasztás útján történő megszüntetése jelenti.

Az érdesítő anyagokat rendszerint akkor alkalmazzuk, ha a biztonságosabb közlekedés érdekében a burkolat érdességét javítani kívánják. A hatékony és biztonságos közlekedést a jégmentesítővel érhető el. A jégmentesítő anyagok úgy működnek, hogy a vízzel oldatot képeznek, amely oldatnak az anyagtól függően alacsonyabb a fagyáspontja, mint a víznek, és így a fagyáspontig folyékony állapotban maradnak.

A leggyakrabban használt útszóró általában a só. A kálcium-klorid vízben nagyon jól oldódik. Alkalmazása nagyon sokrétű, például az utak síkosság mentesítéséhez és cement- adalékanyagként is használják. Nagy mennyiségben mészkőből lehet előállítani. Mivel feloldódás közben intenzíven hőt termel, ezért jégolvasztásra megfelelően alkalmazható. Az utakra szórva rendkívül hatékony, hiszen felolvasztja a jeget és oldott állapotban kevésbé káros a növényekre, mint ha nátrium-kloridot használnánk. Valamint még érdemes tudni róla, hogy alacsonyabb hőmérsékleten is használható. A kalcium-klorid erősen irritáló szer, használata során kesztyű és védőszemüveg viselése kötelező. Szakembereink kitűnő munkát végeznek.

Ciklámen: az ősz nagy kedvence

Sajnos meglehetősen kevés olyan virág van, amelyik ősszel is színekben pompázik. A legtöbb valóban virággal is rendelkező, szép növény a hidegebb évszakokra már elhervad vagy aludni tér a következő tavaszig, esetleg nyárig. Azonban szerencsére még ilyenkor is lehet találni olyan virágot, mely széppé teheti az otthonunkat. Ilyen például a ciklámen, amely ráadásul kifejezetten az őszi és a téli időszakot kedveli.

A ciklámen kifejezetten őszi-téli virágnak nevezhető, de ezzel együtt mégis benti térségben tartható növény. A tartása csak olyanoknak ajánlott, akik rendelkeznek hűvös előszobával vagy esetleg más olyan helyiséggel, ahol megvalósítható a 12-16 fok közötti hőmérséklet, azonban ahol ezzel együtt elég fényhez tud jutni ez a kicsiny virágokkal rendelkező növény. Ebben az esetben ugyanis a ciklámenünk akár hónapokon keresztül is képes lesz virágozni, ellenkező esetben azonban hamar el fog pusztulni, hiszen a meleget egyáltalán nem bírja. A gondozása egyébként nem túl nagy ördöngösség. Amire oda kell figyelni vele kapcsolatban az az, hogy ne locsoljuk fentről. Tehát mindenképpen olyan cserépben tartsuk, amelynek lyukas az alja, és ez alá tegyünk egy kis tálkát. A locsolását ennek a tálkának a segítségével kell megoldani, tehát a vizet mindig ebbe kell önteni, és nem a földjére. Ellenkező esetben a gumója rothadásos megbetegedést fog kapni, és ugyancsak hamar el fog pusztulni. Mindezzel együtt egyébként a túllocsolás és a szárazság is árt a növénynek, ezért igyekezzünk mindkettőt elkerülni. Ezt úgy érhetjük el, ha figyeljük a földjének a nedvességét. Két locsolás között hagyni kell a földet kissé kiszáradni, és csak ezután kell megismételni a locsolást (a tálkán keresztül).

A ciklámen természetesen nem tart örökké, a természetes életciklusának a része, hogy a tél vége felé, tehát február körül elhullajtja a virágait, és a levelei kiszáradnak. Ekkor abba kell hagyni a locsolását a virágnak, és ekkor, ha szeretnénk ki is ültethetjük a gumókat a kert egy árnyékos részébe. De megtehetjük azt is, hogy félretesszük a következő őszig, amikor is újra virágba tud majd borulni.

kertgondozás Budapest takarítás Budapest

A virágok gondozása persze nem mindenkinek megy természetesen. Egyeseknek pedig nincs idejük rá. Persze ebben az esetben sem kell lemondani a színekről télen sem. Megbízhatjuk ugyanis a KJ takarítást is a téli növényeink gondozásával, és akkor mi is tudunk majd egész ősszel és télen is gyönyörködni a természet csodáiban.

A fák megfelelő gondozása

A kertünk a házunk dísze legtöbb esetben. Persze ahhoz, hogy valóban a házunk dísze lehessen, azt a bizonyos kertet bizony ápolni kell, és sok-sok törődést igényel. Nem elég egyszerűen csak beépíteni az udvarunkat különféle virágokkal, gyepesíteni, ahol szeretnénk, és esetleg sziklákat, köveket, vizes területeket csinálni itt-ott. Mindez csak az első lépés, melyet megtehetünk ahhoz, hogy egy valóban gyönyörű kert tulajdonosai legyünk.

Ahhoz, hogy a kert valóban az otthonunk ékessége legyen, folyamatosan gondozni is kell azt. Persze ilyenkor felmerül a kérdés, hogy vajon milyen is a megfelelő kertgondozás. Erre azonban nincs egyértelmű válasz, hiszen minden attól függ, hogy milyen növényzettel láttuk el a kertünket. A különféle virágok más-más igényekkel rendelkeznek, nem beszélve a pázsitról és az esetlegesen beépített területekről, ahol szintén kérdés, hogy mit építettünk be. Nyilván nem ugyanúgy kell rendben tartani egy szökőkutat, mint mondjuk egy kis tavat. Azonban persze minden növényen és úgy egyáltalában is végignézni mindent, rengeteg időbe telhet, így ezúttal nézzük meg a kertek királyait, a fákat! Lássuk, hogy miképpen tudjuk gondozni ezeket a csodákat!

A faültetés és fagondozás alapjai

A fákat minden bizonnyal mindenki előszeretettel építi bele a kertjeibe, hiszen a Föld tüdeje nemcsak friss oxigénnel lát el minket, de nyaranta bizony akár fokokat is jelenthet nekünk a hűs lombkorona megléte. Persze az ültetéstől számítva jó pár évnek el kell telnie ahhoz, hogy a fáink kellő hűvössel lássanak el minket. Ezért érdemes mindent elsőre jól csinálnia.

Az első és legfontosabb lépés a fák esetében az ültetés, vagyis annak az ideje. Ugyanis nem lehet őket az évnek bármely pillanatában beletenni a földbe. Persze a pontos időpont fajtánként eltérhet, de általában késő ősz vagy a kora tavasz a megfelelő egy facsemete ültetésére. Érdemesebb valóban csemetét ültetni, hiszen a kifejlettebb példányok már nem biztos, hogy megszoknak az új helyükön.

Sokszor hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy a fáink is szomjasak. Amíg kicsik, addig meg pláne nem jutnak elég nedvességhez a gyökereiken keresztül. Gondoskodjunk tehát kellő öntözésről a számukra is, ha azt szeretnénk, hogy megmaradjanak. Különösen figyeljünk erre, ha tavasszal ültetünk, hiszen ilyenkor előttük áll az egész forró nyár. Az öntözést próbáljuk reggelre, vagy inkább estére időzíteni.

szép tökéletes gyep

Néhány fafajta folyamatos metszést is igényel. Ilyen például a szilfa, melyből, ha valóban azt szeretnénk, hogy magasabb fa fejlődjön ki, akkor folyamatosan le kell metszeni az alsóbb ágakat, különben fa helyett bokrot fogunk kapni. Érdemes tehát mindig utánajárni a fafajtánknak, és megismerni a hozzájuk párosult metszési eljárásokat.

Egy kis plusz tápanyag sem árthat a fáinknak, ezért olykor egy kis trágya is jól jöhet.

Amennyiben ezeket betartjuk, akkor a fáink valóban díszei lesznek a kertünknek, mely így valóban ékessége lehet az otthonunknak. Gondozzuk hát a kertünket szeretettel, majd élvezzük az az adta ajándékokat!

A gyep téli gondozása

Mindig különösen oda kell figyelni arra, hogy a pázsit megfelelően fel legyen készítve az évszakokra. A gyepet csak addig szabad nyírni, amíg meg nem jelenik az első dér, ha a dér már megjelent, akkor már csak arról kell gondoskodni, hogy a hulladékok, a felhalmozódott hó, illetve a levágott fű semmiképp se maradjon a frissen nyírt gyepszőnyegen, ugyanis azok tönkretehetik azt.

A gyep szellőztetése is egy nagyon fontos feladat télen, amit legalább egyszer el kell végezni. A gyep szellőztetéséhez már kölcsön lehet kérni gépeket, ki lehet próbálni különböző házi praktikákat, vagy egyszerűen rá kell bízni a munkát egy takarító cégre, például az kjtakaritas.hu-ra, hiszen ők elvégzik helyettünk ezeket a feladatokat és rendelkeznek a megfelelő felszereléssel, illetve gépekkel is. Ha azt szeretnénk, hogy a gyepünk télen is tele legyen tápanyaggal, akkor trágyázni is érdemes, viszont ennek az eredménye nem lesz azonnal látható, hanem inkább akkor, amikor már elolvad a hó és végre eljön a tavasz, tehát műtrágyázás segítségével gyönyörű pázsitot érhetünk el már a tavaszi szezonra. Nagyon fontos, hogy a leesett hó és a pázsit között semmilyen tárgy vagy egyéb zavaró tényező ne maradjon, mert az kárt tehet a tárgyakban is, valamint a gyepszőnyegben is.

téli gyep gondozása takarítás Budapest

A bútorokat tehát télen el kell pakolni a kertből és egy új helyet keresni számukra amíg be nem köszönt a tavasz. A gyep megkopott részeit pótolni kell télen is, hiszen csak így erősödik meg majd a fű. Az is nagyon fontos, hogy ilyenkor nem szabad túlöntözni a füvet, tehát meg kell találni a határokat, hiszen télen a hó miatt elegendő folyadék jut majd a gyepszőnyegnek. Végül pedig, ami talán a legfontosabb, hogy hólapátolás esetén semmikép se lapátolja a gyepszőnyegre a havat, hiszen az tönkreteheti azt, és tavasszal nem érti majd, hogy mi rongálta meg ennyire az egykor még szép gyepet. Ha azt szeretné, hogy kertje a legjobb kezekben legyen, akkor forduljon inkább egy szakemberhez, aki rendelkezik a megfelelő tudással és eszközökkel is. A gyep téli gondozásában nagy segítséget nyújthat az kjtakaritas.hu, hiszen itt csakis tapasztalt szakemberek dolgoznak, akik mindent megtesznek azért, hogy az ön gyepszőnyege télen is ragyogjon és egészséges maradjon. Telefonáljon a +36 30 891 0143 telefonszámon és igényelje embereink szolgáltatásait, így önnek is egy szép és tiszta kertje lesz a téli szezonban is

A hatékony kertrendezés fontosabb lépései!

Sokunknak eszébe jutott már egy fárasztó nap után, milyen jó lenne a kertben üldögélve hallgatni a madarak csicsergését. Nem lehetetlen kívánság, ha adva van egy alkalmas telek, ahová betelepíthetünk pompás növényeket ízlésünk szerint. A flóra gazdagsága adja, hogy különböző fajták közül válogathatunk ma már, a kínálat több mint óriási!

Tervezés

Európában honos virágok és fafajták sokfélesége teszi lehetővé, hogy magánkertünket elképzeléseink szerint alakítsuk ki. Annyi a teendő, mielőtt belevágnánk a kertépítésbe, mérlegeljük, a terület nagysága megfelelő-e a tervek kivitelezésére. Kiváló gondolat szakemberrel tervezni, így elkerülhetőek a fölösleges földmunkálatok, csökkenthetőek a kiadások.

A nővények és kerti kiegészítők beszerzése

A kertészetekben kapható növények beszerzéséről érdemes időben gondoskodni. Van, amit ősszel, van, amit tavasszal ajánlott a földbe helyezni, ezért hosszabb folyamatról beszélhetünk kertrendezés esetén. A talaj elegyengetése, előkészítése az első fontos feladat, amire a későbbiekben már csak körülményesen lesz lehetőség. A betelepítések után sokkal nehezebb létrehozni új ágyásokat, előre kell gondolkodni. Nemcsak a virágok és cserjék elhelyezésére, de saját kényelmünkre is figyeljünk ültetésnél, hagyjunk elég teret a sétánynak és a pihenő résznek. A kerti bútorok harmonizálása a természettel praktikus és segíti a pihenést, válasszunk növényeinkhez illő darabokat.

Medencék és tavak

Medencék és tavak beiktatása a tervekbe nagymértékben meghatározza, milyen élővilág kerüljön a kertbe. A vizenyős területek köré vízigényes példányokat ültessünk, melyek jól bírják a folyamatos nyirkosságot. A távolabbi részek elrendezésénél vegyük számításba a napsütést és az árnyékot, sajátosságaik figyelembevételével válogassuk össze kerti virágainkat.

Kertgondozás

A hagyományos, gyakori növények időben történő kiültetése nem jelenthet gondot, az egzotikus fajok megfelelő elhelyezése már bonyolultabb. A növénytársításokkal sem árt tisztában lenni, nehogy olyasmik kerüljenek egymás mellé a zöldövezetben, melyek negatív kölcsönhatásba lépve egymással, életképtelenséghez vezetnek.

A növénygondozás terén szerzett személyes tapasztalat a legjobb tankönyv, amire bátran lehet támaszkodni az évek folyamán akkor is, ha új kedvencről van szó. A különleges példányok tartásáról mindent meg lehet tudni az internetes adatbázisból, mely pontos útmutatóval szolgál.

kertgondozás

A helyes kertgondozás a felelősséggel kezdődik, napi szintű elfoglaltságot jelent. Leginkább a tavaszi, nyári és őszi hónapokra ad munkát, a fák, a bokrok metszése, ritkítása és a virágok szaporítása ismétlődő feladat minden évben. A gyomok eltüntetésére számos módszer kínálkozik, a megoldást mindig az adott terület viszonyai adják. A természetesnek a művel való keveredésére jó példa, amikor sziklakertet építünk, telítve számos díszítőelemmel. A kerti törpék csak a ráadás, amit valaki vagy szeret, vagy nem, dönthet mellette vagy ellene. A lényeg a meglátás, a jó tervezés, hogy az eredmény önmagáért beszéljen. A családi kerteknél az abszolút személyre szabottság a mérvadó, hisz annak minden tagja szeretné jól érezni magát a szabadban. Kicsiktől nagyokig számításba kell venni a kívánságokat, és a hely adottságaitól függően esztétikusan kialakítani a pihenőövezetet. Nagybirtokok esetén teljesen más a felállás, elhanyagolhatóak a kisméretű növénytársulások, inkább az évelő, méretes fák- és cserjék szerepe nő meg, kiegészítve hetente lenyírt gyönyörű pázsittal. A könnyű karbantartás minden esetben lényeges szempont, idő híján a legtöbben az egyszerű, praktikus és megfizethető megoldásokat keressük kertrendezésnél.

kertgondozás

Hogyan építsünk japánkertet otthonunkban?

A japánkert egy igen népszerűnek nevezhető kertrendezési forma, de ennek meg is van az oka. Egy japánkert ugyanis teljes harmóniát közvetít. Itt egyszerűen nem lehet levertnek vagy idegesnek lenni. Itt kiegyensúlyozottnak és boldognak lehet csak lenni. Sokan egyenesen úgy érzik, hogy egy japánkertbe belépve az ember lelke összefonódik a természettel. Úgy tartják ugyanis, hogy ebben a kertben egyébként is a fáknak, a szikláknak és úgy egyáltalán mindennek lelke van. Mindezeket figyelembe véve persze elképzelhetjük, hogy nem éppen egyszerű a japánkertnek a megalkotása. Első ránézésre talán nem is tűnhet bonyolultnak, hiszen az egész olyan természetes hatást kelt, de ez mégis egy művészeti alkotás, melynek megalkotása egy igazán különleges és összetett feladat.

Japánkert lépésről-lépésre

Egy japánkertben helyet kell, hogy kapjon a víz, a kő és a növények csoportja is. Mindez azért fontos, mert a japánkert valójában a makulátlan természetet képezi le kicsiben. Így a víz a tenger vagy a folyót szimbolizálja, a kövek a hegyeket és sziklákat, míg a növények a fákat, erdőket. Persze ez utóbbinál nem azt jelenti, hogy mi magunk nem tehetünk be fákat a kertünkbe, sőt. Igenis ültessünk pár nagyobb fát vagy díszcserjét. Egy vörös virágú juhar például tökéletes választás lehet, mivel még plusz színt is vihetünk vele a kertünkbe. De a törpefenyők és a bambuszok is kifejezetten megadják a japánkert japán stílusát és hangulatát. Fenyők közül persze nemcsak a törpe fajtákat választhatjuk. Ajánlott még a fekete fenyő is. A cserjék közül válasszuk a liliomfát, a japán díszcseresnyét vagy a mandulafát.

japán kert az otthonunkban

Amint már olvashattuk, fontos, hogy a japánkertben víz is helyet kapjon. Ha nagyobb kertünk van, és rendelkezünk lejtős területtel, akkor ez lehet például egy vízesés is vagy egy kisebb patak. Persze ez nem kivitelezhető minden kertben, de akkor sem kell csüggedni. Ha kisebb kerttel rendelkezünk, akkor még mindig építhetünk be egy kis csobogót is. Ez is ugyanúgy megfelel a nagyobb vízterületek szimbolizálására. Azonban arra minden esetben figyeljünk, hogy ezeket a vizes területeket esztétikusan építsük körbe kövekkel, kisebb sziklákkal, a növénycsoportokat pedig igyekezzünk e körül minél természetesebb hatást keltve elhelyezni. A nagyobb fákat próbáljuk a háttérbe tenni, míg a kisebbeket helyezzük közelebb a vízhez.

Ha ezeket a tanácsokat betartjuk, akkor a tulajdonunkba kerülhet egy igazi kis oázis, amely megnyugvást jelenthet a lelkünknek. Mindenkinek jót fog tenni a harmónia, amelyet egy ilyen japánkert, a természet kicsiny mása magából kiont.

japán kert az otthonunkban

Hogyan legyen a gyepünk tökéletesen zöld?

Ki ne szeretne az udvarába vagy előkertjébe olyan területet, amely be van füvesítve? Ráadásul akkor, ha ez a befüvesített rész élettől duzzadó, sűrű és smaragdzöld. Ez az, ami valódi ékessége lesz minden háznak. Ennek megteremtése azonban korántsem olyan egyszerű. Nem egyértelmű, hogy az elültetett fűmagok következtében ilyen varázslatos gyepet kapunk majd. Ennek elérése hosszabb folyamat és folyamatos gondozás eredménye. Azonban nem lehetetlen cél a tökéletesen zöldellő gyep elérése, csupán kellő odafigyelés és gondoskodás kell hozzá. Lássuk tehát, hogy pontosan mit is kell tenni annak érdekében, hogy a világ leggyönyörűbb pázsitjával rendelkezzünk!

Mielőtt gyepesítésben kezdenénk, első lépésként kellően meg kell művelni a célzott talajunkat. Ez azt jelenti, hogy fel kell ásnunk a földet, és el kell távolítanunk a benne lévő összes gyomot. Ezen lépés kihagyása esetén könnyen lehet, hogy a fű helyett a gaz fogja tarkítani a gyepesíteni kívánt területünket. Ha szükségesnek ítéljük meg, akkor ehhez használhatunk gyomirtó szereket is, azonban ebben az esetben figyelembe kell venni azoknak a lebomlási idejét, hiszen az idő alatt nem vethetünk fűmagot, különben azok is ki fognak pusztulni. Ezt követheti ugyanúgy előmunkálatként a talaj elegyengetése, melyet megtehetünk egy egyszerű gereblyével is.

Az előmunkálatok befejeztével következhet maga a gyepesítés. A fűmagot nyugodt szívvel vessük el a kezeink segítségével. Ehhez pedig mindössze szét kell, szórjuk azt a földünkön. Figyeljünk azonban arra, hogy nagyjából egyenletesen szórjuk szét a magokat. Ha pedig ezzel megvoltunk, akkor gereblyézzük is el a fűmagokat, nehogy elfújja a szél, vagy felcsipegessék a madarak. Ezt követheti a locsolás, hiszen a megfelelő nedvesség is elengedhetetlen ahhoz, hogy a fűmagok szépen kikeljenek. Szórófejes locsolást alkalmazzunk, hogy nehogy kimossuk a földből a magokat.

szép tökéletes gyep

Ezen lépések után már csak várnunk kell arra, hogy kinőjön a fű, amelyből végül tökéletes gyep lehet. Azonban ahhoz, hogy valóban gyönyörű pázsittal rendelkezzünk, annak az ápolásáról is gondoskodnunk kell. Szükséges a tápszer vagy esetleg trágya használata időről időre. A gyakoriság attól függ, hogy mennyire erős a használni kívánt szer. Legyünk elővigyázatosak, mert a túl sok vagy túl erős tápszer roncsolhatja a gyepünket. Ugyanígy fontos a megfelelő öntözés is. Rendszeresen öntözzünk, és ezt lehetőleg időzítsük a reggeli órákra. De a rendszeres nyírás is azt segíti elő, hogy ne gazosodjon el a pázsitunk.

Azonban ha valóban gyönyörű gyepet szeretnénk, amelyre nincs rendszeresen időnk, akkor még mindig megtehetjük, hogy olyan profik kezére bízzuk a munkát, mint a KJ takarítás. Ha így teszünk, biztosak lehetünk benne, hogy a miénk is a lehető legszebb pázsit lesz.

Hogyan legyen vadvirágos rét a kertünkben?

A legtöbb valóban gondozott kertben gyönyörű zöldellő pázsitot találhatunk, mely azon felül, hogy valóban szemkápráztató látványt tud nyújtani, rengeteg törődést is igényel. Persze ettől függetlenül sok helyen előfordul az is, hogy a zöld gyepet itt-ott virágágyások tarkítják, teszik még szebbé, ezzel is megtörve az egyhangúságot. Ezzel együtt azonban csak tovább növekszik a kertgondozásra szánni szükséges idő mennyisége is. Azoknak sincs okuk azonban a kétségbeesésre, akiknek nincs annyi idejük a kertjükre, azonban mégis inkább virágoktól pompázó, de továbbra is zöldellő kertet szeretnének maguknak. Számukra ugyanis kiváló választás lehet a vadvirágos rét megalkotása a kertjükben.

kertgondozás Budapest takarítás Budapest

Gondoljunk csak bele, hogy mennyire szép és megnyugtató látványt tud nyújtani egy rét, amely telis tele van szebbnél szebb kicsiny virágokkal, de persze továbbra is gyönyörű zöldellő fűszálak töltik ki a terület nagyobb részét. Keveseknek jut eszébe, hogy ugyanez elérhető az otthonunkban is, ráadásul sokkal kevesebb munkával jár a gondozása is. Ez persze nem azt jelenti, hogy a vadvirágos rétszerű kertünk nem igényel semmilyen gondozást. Sőt, valójában maga a kezdeti stádium, a vadvirágos kert beültetése több időt vesz igénybe, mint a sima gyepesítést.

Csakúgy, mint a pázsit telepítésekor, a vadvirágos gyep betelepítése előtt is elő kell készíteni a beültetésre szánt talajt. A területet valójában ugyanúgy kell előkészíteni, mintha gyepesíteni szeretnénk, azonban ebben az esetben ne használjunk semmilyen trágyát vagy tápanyagot, hiszen ennek a fajta kertnek nincs szüksége ebből annyira. Trágyázás esetén igazából nem hagynánk esélyt a virágoknak az előbújásra, csupán a zöld fű tudna kikelni. Ahhoz, hogy csökkentsük a talaj tápanyag tartalmát, akár el is távolíthatjuk annak a felső rétegét.

Ha ezzel megvoltunk, akkor várnunk kell egy-két hetet, hogy az esetleges földben maradt gyomnövények kikeljenek. Ezeket pedig jó, ha megpróbáljuk egyenként, tövestől eltávolítani. Ezt követően pedig már csak azt kell eldöntenünk, hogy magunk akarunk-e magkeveréket összeállítani a vetéshez, vagy inkább választunk valamilyen réti keveréket hozzá. Fontos, hogy ha magunk keverjük a magokat, akkor fűmag legyen benne 80-85%-ban, és csak a fennmaradó 15-20%-ot töltsék ki a virágmagok. Válogassunk olyan virágok közül, mint a pipacs, a körömvirág, a kamilla, a százszorszép vagy a búzavirág.

Az ilyen fajta rétet már ősszel előkészíthetjük, hiszen ebben az esetben tavasszal már nyírhatjuk is a füvet és a virágokat. A fűnyírást azonban nem kell eltúlozni. Elég csak tavasszal és késő ősszel egyszer megejteni, és ekkor sem szabad 8-10 cm-től alacsonyabbra vágni. Amennyiben azonban nem bajlódnánk az egésszel, akkor még mindig kérhetünk segítséget a KJ takarítástól, akik biztosítani tudják nekünk, hogy valóban virágzó, zöld gyepünk legyen.

kertgondozás Budapest budapesti kertgondozás