A kertbarátok kötelező őszi feladatai

MOST felhívom! | Mobil: 06 30 891 0143

Az ősz az az évszak, amikor minden elcsendesedik, a virágok elhervadnak, a fák elhullajtják a lombkoronájukat, lassan elfogy a betakarítani való zöldség és gyümölcs, és minden álomba szenderül. Az ember ilyenkor azt hinné, hogy már nem lehet mit csinálni kint a kertben, azonban ez még sincs így. A kertészkedőkre ilyenkor is számos feladat vár még.

Az elvégzendő őszi feladatok között vannak olyanok, amelyek teljesen magától értetődőek, és vannak olyanok is, amelyekre nem feltétlenül gondol a még tapasztalatlan kertész. Egyértelmű például, hogy a fák elhullajtott leveleit össze kell szedni. Egyértelmű, hiszen csak szemetet hagy nekünk a kertünkben, mely nem nyújt valami szép látványt. Azonban egyébként is szükséges a lombkorona összeszedése. Elsősorban komposztálható, és így később kiválóan felhasználható, másodsorban pedig létfontosságú akkor, ha az adott fánknak esetleg valami betegséggel kellett számolnia az év folyamán. A gombás megbetegedések további fertőzése például megelőzhető azzal, ha azonnal eltávolítjuk és el is pusztítjuk a lehullott leveleket.

Az őszi évszakban kell továbbá elültetni a fákat, cserjéket és a hagymás növényeket is, mint a tulipán vagy a nárcisz. A fák elültetését azért szükséges ősszel megejteni, mert ilyenkor még elég idejük jut arra, hogy hajszálgyökereket eresszenek, és így tavasszal növekedésnek indulhassanak. De ugyanígy kell eljárni akkor is, ha valamilyen kúszónövényt szeretnénk ültetni. Minden növény esetében fontos a trágyázás is, azonban annak nem szabad túl erősnek és követlennek lennie. Jobb, ha inkább a gyökérzettől lejjebb helyezzük el a trágyázott földet, hogy az ültetés után még egy ideig ne érintkezhessenek vele közvetlenül a gyökerek.

A már meglévő fáinknak is ősszel van szükségük a legnagyobb odafigyelésre és gondozásra. Ekkor kell ugyanis sort ejtenünk a metszési feladatokra is. Ezeket akkor érdemes elvégezni, amikor már a fák teljesen elhullajtották a lombkoronájukat, ezzel kerülhetjük el ugyanis, hogy valamilyen kárt tegyünk bennünk. Ha vannak rajtuk kiszáradt ágak, akkor azoktól mindenképpen meg kell szabadulni, majd ezt követheti az ép ágak megritkítása. Különösen fontos ezt olyan fák esetében, mint például a szilfa, amelyet ha nem ritkítunk, akkor inkább fog bokorra hasonlítani, mint fára.

A gyepünk is gondozást igényel ősszel, főként, ha több éves pázsitról van szó. Ilyenkorra ugyanis a föld általában már összetömörödik, ezért neki kell látni a fellazításának, melyet követhet a gyep trágyázása. Persze mindezek előtt még egyszer, utoljára az évben egy fűnyírást is be kell iktatnunk.

Amennyiben azonban minderre nincs időnk, vagy csak egyszerűen nincs hozzá kedvünk, akkor kérjük a KJ takarítás segítségét! Ők mindent szakszerűen tudnak majd elvégezni, mely után tavasszal biztosan élvezheti a munka eredményét.

A kertek, erkélyek és ablakok virágai

A tavaszi és nyári időszakban a növények minden bizonnyal mindenki lakásának és házának a díszeivé válnak. Ezekben az évszakokban ugyanis egyre gyakrabban látni virágokat az ablakpárkányokon vagy éppen az erkélyeken. Ezekkel pedig valóban ékesítik magát a házat, mely így alapjáraton is szebbnek tűnik, és a lakókról is elmondja azt, hogy szeretik az esztétikumot, és nem sajnálják az időt arra, hogy szebbé varázsolják a környezetüket. Sajnos azonban ezt az időt nem mindenki engedheti meg magának.

A virágok gondozása ugyanis valóban egy állandó feladat, melyet nem szabad elhanyagolni, mivel ebben az esetben az addig gyönyörű dísz teljesen mást fog sugallni a környezetünknek. A hervadozó, száradó, elgazosodott cserepek ugyanis más korántsem mutatják az esztétika és az odafigyelés, gondosság jeleit. Ez pedig egyrészt a számunkra is lehangoló lehet, másrészt pedig innentől már inkább csúfítják a környezetünket és a megítélésünket is.

Pánikra azonban nincs semmi ok. A legtöbb erkélyládás-dézsás növény ugyanis nem igényel túl nagy odafigyelést. A legtöbbjük gondozása nem túl bonyolult feladat. De ha azt szeretnénk látni, hogy az udvarunkat, az erkélyünket vagy éppen a teraszunkat szép és tarka virágok zuhataga díszíti, akkor mindenképpen rendszeresen kell törődnünk velük. Ebbe a törődésbe növénytől függően beletartozik a locsolás, a metszés, a gyomlálás, szaporítás, ritkítás, stb. és persze vannak olyan növények, amelyek csak a második évben hoznak virágokat, így a munkánknak a gyümölcse sokszor azonnal nem is látható.

Előfordulhat, hogy mindehhez így már nincs is kedvünk. Vagy ha kedvünk lenne is, talán az időnk nem engedi, hogy a virágokkal bajlódjunk, miközben pedig minden vágyunk az, hogy valóban gyönyörűnek, szemet gyönyörködtetőnek és ápoltnak tűnjön a házunk és az udvarunk is. Ilyenkor jön jól a szakszerű segítség, amelynek az igénybevételével megszabadulunk a munkától, és az aggodalomtól is, hogy valamit nem jól csinálunk. Megspórolhatjuk a felesleges munkát is, hiszen a szakértelem nélkül sokszor végül nem ér semmit sem, amit csináltunk. Egy szakértő ugyanis tudja, hogy milyen földbe kell ültetni, kell-e tápot adni a növényeknek, és ha igen, akkor milyet, milyen növényeket ültethetünk egybe, mennyi vizet igényelnek, a ház melyik oldalán tudnának majd megfelelően fejlődni, stb. A feladatokat pedig mind hiánytalanul és időben el is végzik, így nekünk már csak a pihenés, és a virágok élvezete marad hátra. Ilyen szakértő segítséget kaphatunk például a KJ takarítástól is.

Kertészkedés egész éven át

Aki szeret kertészkedni, és rendszeresen hódol is ennek a szenvedélyének, az már nyilván tisztában van azzal, hogy melyik hónapban milyen kertészkedési munkálatokat lehet elvégezni. Természetesen az év különböző szakaszaiban különféle intenzitású munkát és szorgalmat igényel a kertünk, de szinte minden hónapban találhatunk munkát körülötte. Főleg igaz ez akkor, ha valaki nem szeret kapkodni, és valóban szereti kiélvezni a kinti munka szépségeit a tervezgetéssel és megvalósítással együtt.

Az év eleje általában a semmittevéssel telik, ami a kertet illeti. A legtöbben ugyanis úgy gondol erre az időszakra, mint a kertészkedés holtszezonja. Ilyenkor még hideg van kint, és a föld is fagyos, azonban már januárban is találhatunk olyan munkát, amelyet elvégezhetünk. Bár sokaknak nem ilyenkor jut az eszébe, de ha nem fagyos a föld, akkor nyugodtan feláshassuk már ekkor is, és átforgathatjuk komposzttal. De ellenkező esetben is el lehet már kezdeni a tervezgetést. Megéri már ilyenkor átgondolni, hogy pontosan hová mit is szeretnénk ültetni, és ehhez akár a helyet is kialakíthatjuk. De legalább annyit biztosan tehetünk, hogy összeszedjük a kertben maradt kacatokat és szemetet.

A januárt követő február hónapja még mindig túl hideg ahhoz, hogy lényegi munkát végezzünk. Azonban, ha januárban még fagyott volt a föld, de most már nem az, akkor feláshassuk most a kertet. Ráadásul ekkor már elkezdhetjük a virágföld, a cserepek, a hagymák, a gumók és a magok beszerzését is. A valódi munka pedig kezdetét veheti márciusban. A tavasz beköszöntével ugyanis egyébként is minden kivirágzik, és életre kap. Ekkor már ki lehet ültetni a hagymás virágokat, de akár a cserepes virágokat is kirakhatjuk lassan. Persze a magról kelő növényekkel is lehet már foglalkozni ekkor. Hiszen érdemes már ilyenkor előhajtatni azokat. Ezeket a palántákat pedig áprilistól már ki lehet vinni a napra. Ezt azonban csak fokozatosan tegyük meg, hiszen a hirtelen napfénytől a kicsiny növények is sokkot kaphatnak.

A május a kertészek legkeményebb hónapja. Ekkor kell elültetni az egynyári virágokat, a fűmagokat és az évelő dísznövényeinket. De a cserjék, örökzöldek és bokrok elültetése is most esedékes. Mindez kell ahhoz, hogy később a nyár folyamán valóban színpompás kertünk legyen. A virágaink pedig már akár júniusban el fogják árasztani a kertünket. Persze még ilyenkor sem vagyunk elkésve az ültetéssel, de ebben az időszakban már nem ez a jellemző.

A júliusi hónap már szinte teljes egészében a kertgondozásról szól. Ilyenkor a kertészkedést a gyomirtás, a locsolás és az esetlegesen elpusztult növények pótlása teszi ki, ahogy augusztusban és szeptemberben is. Ebben az időszakban tudunk valóban gyönyörködni a színpompás kertünkben. Ne feledkezzünk meg azonban a magok beszedéséről a következő évre, hiszen ahogy idővel pusztulni kezdenek a növények, azt úgy kell megtennünk.

Miután már elpusztultak a nyári virágaink, elkezdhetünk gondoskodni a következő év tavaszi virágairól. Október táján el is kezdhetjük letenni a korai virágok hagymáit, melyek a tél elmúltával rögtön köszönteni fognak minket, mint a tavasz hírnökei. De ebben az időszakra kell a metszéseket is időzíteni, legyen szó akár a rózsákról, akár a fákról. Sőt, ekkor már érdemes a szobanövényeinket is visszapakolni a védett helyeikre.

Novemberben és decemberben nincs dolgunk a kinti növényzettel. Ekkor már pihen a kertünk. Ha esetleg még hullajtják a leveleiket a fáink, akkor az utánuk lévő piszok összetakarításával elfoglalhatjuk magunkat.

Azonban, ha minden túl bonyolultnak tűnik, és mégis inkább úgy szeretnénk egy egész éven át gyönyörű kert birtokosai lenni, hogy mi közben nem igazán foglalatoskodnánk vele, akkor nyugodtan kérjük szakértő segítségét. A KJ takarítás például mindenki számára tökéletes kertet tud biztosítani minden hónapra.