Szövet huzatú ülések, ajtókárpitok és persze kedvenc kanapénk. Mindannyian besétálunk a gyanútlan hazugságok sötét, sikátoros utcáiba, amikor nagyanyáink „jól bevált receptjeivel” próbáljuk a koszolódást késleltetni vagy netán orvosolni. Mi a gond a nagyi tanácsaival, a házi praktikákkal?

Tapasztalatok szerint a legtöbb szőnyeget vásárlás után alig vagy soha nem tisztítják ki.

Namármost a szennyeződések, foltok mellett idővel az élet bemutatja neked legújabb lakótársaidat: a láthatatlan baktériumokat, atkákat és mikróbákat.

Amellett, hogy oda a friss otthon képe, ez nem csupán esztétikai probléma. Ha odafigyelsz arra, hogy kiszűrd az életedre negatív hatással lévő tényezőket és keresed, hogy miként lehetnél még környezettudatosabb; akkor ez a cikk érdekelni fog.

Ha a házi kedvenc gyakorta csücsül a kanapén, csak fokozódik a jelenség. Hiába imádjuk a nyálas, lihegő, ugráló, esőtől büdösre ázott szőrős családtagunkat, ha a házban vagy lakásban tartózkodása néha csak tetőzi a jelenséget.

A baktériumoktól és esetleges fertőzésektől is megszabadíthat a rendszeres kárpittisztítás.

Mert kanapéd, szőnyeged és kárpitjaid esetében előfordul, hogy:

… már tele vannak baktériumokkal,

… már szaguk van,

… már összekoszolja a ruhát is,

… már allergiát okozó atkák és pollenek hordozói.

…olyan szennyeződéseknek ad helyet, amiken csak speciális szerek segítenek.

Hadd kérdezzek valamit.

Te hol tanultál meg szőnyeget tisztítani?

Ahogyan a szőnyegek tisztítását, úgy a kezeletlen szőnyeg problémáját sem tanítják a hazai iskolákban. Alighanem csak szüleink, nagyszüleink segíthetnek annak eldöntésében, hogy mivel álljunk neki a kárpitok tisztításának.

A felületi házi tisztítószerek hátránya, hogy csak beledörzsölni lehet legtöbbször az anyagokba, de eltávolítani már nem.

A szőnyeg mélyén továbbra is megmarad a kosz, szag és a baktériumok tanyája. Léteznek szennyeződések, amiket csak ipari szőnyegtisztító gépekkel lehet eltüntetni.

E cikkben azt járjuk körül három példán keresztül, hogy miért káros az, ha nagyanyáink régi, állítólag bevált népi tanácsait követjük.

A kárpitozott bútorok tisztítását számos módszerrel meg lehet oldani, de némelyik a misztikus mesék világába tartozik

Nem célunk nagyanyáinkat rossz színben feltüntetni.

Inkább rávilágítani a régi szokásosok átértékelésének fontosságára. A kárpitfoltok tisztításához csak kiváló minőségű tisztítószert használni, nos ez volna az ideális. Azonban a lakossági, azaz közforgalomban ezek nem kaphatóak.

Egy egyre használtabb szőnyeg, illetve kárpit esetében pedig azt tapasztalhatod talán neked is, hogy meg sem kottyan neki a helyi folteltávolítók mennyisége.

A rendszeres sepregetés, porszívózás, tisztítószerek használata nem elég hatékony, jöjjenek hát a nagy tanácsai, amikkel a nagyobb szerencse az, ha nem jön ki egy folt, ennél nagyobb a probléma, ha maradandó károsodást is okoz a házi jellegű kárpittisztítás.

Miért kerüld a nagyi tanácsait az alábbi szőnyeges szitukban?

Nézzünk néhány szituációt, amire a régi bevált praktikákat elővéve inkább csak rontani fogunk a helyzeten.

Vérfoltok az ülőgarnitúrán

Népi tanácsaink alapán gyakran nekiesünk víz és só kombinációval a kárpitnak, ami nagyanyáink módszerei közül az egyik. Majd ott ücsörgünk kétségeink lombos fái közt, kárpitunk óraszerkezete ugyanis végérvényesen megállt.

A só megmarja az anyagot, a kezelt helyeken világosabb foltokat hagyva, épp olyan, mintha Domestost használtunk volna a tisztításhoz.

Mit lehet tenni?

Vérre létezik egy speciális szer, amivel akár még egy hófehér matracból is kontúrmentesen ki lehet szedni a vérfoltot, ha azonban a népmesékkel álunk neki a kárpitisztításnak, lehet borítékolunk egy sarokülőgarnitúra újrakárpitozást úgy 140-160 ezer Ft-tól indulva.

Az ülőgarnitúrán gyantázunk, majd gyantafolt éktelenkedik a sarokülőgarnitúrán

Ez meg micsoda? – nézel fel sokkosan, fejed felett képregénybe illő rajzbuborékok bukkannak fel „Most mi legyen?” „Ez már így marad?” feliratokkal. Pedig épp súlytalanságban lebegtél az énidő birodalmában.

Jön tehát a népi tanács egy barátnőtől, a nagyitól, fórumokról, hogy tegyünk rá újságpapírt, majd vasaljuk át, mert a vasaló majd felszívja a gyantát.

Máris jegyet véve az önsorsrontók táborába, mert a forró vasaló hozzáér a szövethez, ennek következtében azon a részen sokkal világosabb és fakóbb lehet az anyag.

A kifakított anyagon és az anyagba vasalt gyantán nem segít semmi. A gyanta eltávolítására létezik speciális anyag, melyet szakember segítségével  ötvözve a problémát is orvosoljuk és a garnitúrát sem dobjuk kukába.

Minden fehér nálad? Ülőgarnitúránál időzített bombán ülsz

A fehér szín vidám, kisebb helyiségekben optikailag nagyítja a teret és nyugtatja a lelket, de kifolyt folyadék esetében jegyet veszünk a kárpitisztítás doktorátusának megszerzésének vakációjára.

A fehér színnek van ugyanis a legtöbb árnyalata, a különböző „okszieksön” anyagok viszont csak megmarják a fehér szőnyeget.

A végeredmény: ERROR van, ERROR van.

Teljesen más árnyalatú, sokkal világosabb folt éktelenkedik a helyén, a gőztisztítókkal pedig csak még inkább rontasz a helyzeten, mert nem használhatóak szőnyegen vagy bútoron.

A szövetbe beleivódott szennyeződések nemcsak rondák, de a baktériumok melegágyát képezhetik. Elég egy ital, ami nem a pocakban landol, a gyerekek által elkent csokifoltok vagy szőrös családtag balesete a kárpiton.

Miben segíthet neked házi praktikák helyett egy szakszerű szőnyegtisztítás?

Megkímél az izzasztó munkától és a bosszúságtól.
Egyes folteltávólítókkal csak nagyobb kárt tehetsz az anyagban, akár a termék teljes károsodásához vezetve. A koszt, baktériumot és foltokat nem veszik ki és még a szőnyegben is maradandó kárt okozhatsz. Egy mélytisztítás során nemcsak látszattisztítást végzünk, de a szövetek mélyére hatolunk, onnan is eltávolítva a szennyeződést, a port, a baktériumokat.

Az ipari tisztítógépek őrült drágák
Hidd el, nincs szükséged rájuk állandó jelleggel. Vásárlásuk és fenntartásuk csak pénzkidobás a számodra. Néhány alkalmas használatuk nem elég költséghatékony. Mi a saját gépeinkkel érkezünk.

Ez a munkánk; azaz a te szőnyeged nem az első, amit életünkben látunk.
A több éves tapasztalatnak hála ismerjük a különféle anyagok, eljárások tisztítási lehetőségeit, a felhasznált anyagok hatóidejét, technológiáját.

Környezetbarát értékekben hiszünk.
Biológiailag lebomló anyaggal tisztítunk – nincs vegyszeres kipárolgás. Nálunk a bolti vegyszerek helyett előkerülnek a minőségi, hatékony szerek, amelyek nem károsítják a környezetet. Családbarát tisztítószerekkel semmilyen allergiától nem kell tartanod.

Például egy gőztisztítógéppel a szennyeződés és a felszín közötti mikroszkopikus méretű résekbe hatol be a gőz, így a legmakacsabb szennyeződésrészecskét is feloldja, mindezt vegyszerhasználat nélkül.

rendszeres és szakszerű kárpittisztításnál kezdődik értékeid megóvása. Szolgáltatásainkat igénybe veheted alkalmanként vagy rendszeresen is. Keress minket itt, hogy visszaadhassuk a valóban tiszta szőnyegeidet, amik nem veszítenek értékeikből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük