Karácsonyi nagytakarítások

A karácsony a legtöbb embernek vidámsággal és ajándékozással telik, de egy nőnek sokkal inkább takarítással, sütéssel és főzéssel jár ez az esemény. A karácsony a család ünnepe, így számíthatunk rá, hogy átjönnek karácsony idején a rokonok látogatóba, az otthonunkba. Mindenkinek fontos, hogy ilyenkor lakása legszebb és legtisztább verzióját mutassa, ezért kerül minden évben sor a karácsonyi nagytakarításra.

Ez egy bevett szokás, mint a süti sütés és a fadíszítés, és sokkal jobb lesz egy tiszta otthonnal várni az ünnepeket és az újévet. Így nem kell szégyenkeznünk majd, ha átjönnek a vendégek az ünnepekre és testmozgásnak sem az utolsó. De hogyan is fogjunk hozzá?

téli teendők a kertben

Úgy fogjunk hozzá, mint bármelyik nagytakarításhoz. Legyünk módszeresek! Kezdjük a külsőbb szobáktól és haladjunk befelé. Fontos, hogy mindent pontosan megtervezzünk. Legjobb, ha írunk egy listát, arról, hogy mi mindent is kell megcsinálni karácsony előtt és rakjuk fontossági sorrendbe.

De az is fontos, hogy ne legyen ez egy túl stresszes tevékenység, ne legyünk túl görcsösek, hisz az senki számára nem tesz jót. Fogjunk hozzá hetekkel korábban a takarításhoz, így elég lesz, ha egyszerre mindig csak egy kis részét végezzük el a munkának, így nem is tűnik majd olyan vészesen soknak az a munka. Ez után pedig csak arra kell ügyelnünk, hogy az általános heti/napi takarításokat elvégezzük, és fenn tartsuk a rendet.

A gyerekeket is fogjuk be, nem kell mindent egyedül csinálni, vagy akár egy takarító vállalatot is felbérelhetünk, ha tényleg nincs időnk efféle formaságokra. Többen választják az utóbbi opciót, mint azt egyesek gondolnák. Azt is vegyük figyelembe, hogy mi is az, ami igazán fontos. Lehet egy kicsit csalni is, hogy ne legyen annyira megterhelő ez a folyamat.

Takarítsuk ki csak azokat a helyiségeket, amelyek szem előtt lesznek. Igazán felesleges lenne a garázst átpakolni, vagy a sütő mögötti csempét most lecsutakolni, hisz nagy valószínűséggel senki sem fogja megfigyelni olyan alaposan a lakást. Ezeket karácsony után is bepótolhatjuk, így több idő jut a sütésre és a dekorációra is.

Ha készek vagyunk a karácsonyi nagytakarítással nem csupán tisztaság, de rend is lesz otthonunkba és hozzá is foghatunk a karácsonyi dekoráció készítéséhez, hogy igazán családias ünnepi hangulatot teremtsünk. Minden idilli lesz az ünnepek végéig, amikor kezdhetjük a karácsony utáni nagytakarítást.

Mennyire fontos az alapos takarítás az otthona számára?

Az otthon egy tükör, mely a benne lakó személyek stílusát és precizitását tükrözi. Ha nem zavar bennünket, hogy piszkos, poros, pókhálós az otthonunk az arra utal, hogy mi magunk sem vagyunk igényesek.

Egy fárasztó munkanap után senkinek sincs kedve a lakással foglalkozni, hogy mekkora rendetlenség van, vagy éppen mekkora a szennyes kupac. Ám, ha mindig halogatjuk a takarítást, azzal csak saját magunk alatt vágjuk a fát, hiszen, sokkal nehezebb dolgunk lesz, ha egyszerre kell kitakarítani az egész lakást, vagy a házat. Sokszor az van előttünk, hogy mit szolnak a barátok, ismerősök, ha meglátják az otthonunkban uralkodó káoszt, viszont nem ez a legaggasztóbb.

Az elhanyagolt lakásokban sokszor olyan kórokozók szaporodnak el, amelyek károsak lehetnek az egészségünkre. Évente minimum kettő, de akár három alkalommal is ajánlott alapos nagytakarítást végezni az otthonunkban, így azok a helyek is ki lesznek tisztítva, melyek egy átlagos szombati vagy vasárnapi takarítás mellett elmaradnak.

Az alapos nagytakarítást legalább egyszer tavasszal, és egyszer ősszel ajánlott elvégezni, illetve akinek van ideje egy harmadik alkalomra is, az megejtheti a karácsonyi ünnepek előtt. Ilyenkor a szekrények mögött, az ágyak alatt, a kanapé mögött és alatt is érdemes rendet tenni. Egy-egy ilyen takarítás által a szőnyegeket, takarókat és az ülőgarnitúra kárpitját is érdemes felfrissíteni.

téli gyep gondozása takarítás Budapest

Az elhanyagolt lakásokban olyan baktériumok szaporodhatnak fel, melyek asztmát, allergiát, de még influenzát is okozhatnak. Amennyiben a munkánkból kifolyólag, vagy kis gyermekek mellett, illetve már idősek vagyunk, és azért nem tudjuk elvégezni az éves alapos takarítást az otthonunkban, akkor érdemes egy erre szakosodott szolgáltatót megfogadni.

Sokan attól tartanak, hogy drága és hogy erre nem áldoznak. De gondoljuk csak végig, ha nekünk erre nincs időnk, illetve energiánk, nem hívunk takarító szolgálatot és nem tesszük rendbe az otthonunkat, akkor ezzel kockáztatjuk a családunk és a saját magunk egészségét. Mennyi plusz idő, energia és nem utolsó sorban pénz, ha a családunk egyik tagja megbetegedik?

Amennyiben éves szinten egyszer, illetve kétszer alkalmazzuk a szolgáltatás által végzett alapos takarítást, akkor az év többi részében a saját magunk dolgát is megkönnyítjük azzal, hogy kevesebb munkánk lesz, és sokkal gyorsabban elvégezhetjük a heti nagytakarítást. Fontos mérlegelni, és átgondolni a dolgokat, hogy vajon mi ér többet.