A függönytisztítás fontossága

Sokunkban felmerülhet a kérdés, hogy miért kell gyakran tisztítani a függönyöket, hiszen nem koszolódnak annyira, mint a ruhák. Ez bizony az egyik legrosszabb felfogás, hiszen a függöny is éppen annyira koszolódik, mint a mindennap hordott ruháink, csak épen nem látszik meg rajtuk annyira.

Sokak a függönyöket csak pár havonta mossák ki, mert még jó az fehér, vagy éppen nem ment ki a színe, nem lett összefirkálva, nem maszatolta össze a gyerek. A függöny sok mikroszkopikus bajkeverőnek lehet a tanyája. Mivel nem túl gyakran vannak tisztítva ezért bármilyen meglepő magába szívja a felhalmozódott port és akár allergiás reakciókat is kiválthat.

Például ha folyton tüsszent és nem tudja, mégis miért, akkor annak okozója bizony lehet akár a függöny is. Bármilyen lakásban száll a por, nem lehet megakadályozni azt, hogy ne rakódjon le valahol. A másik a kórokozók problémája. A kis poratkák köszönik szépen, nagyon jól érzik magukat a függönyön, hiszen keveset van tisztítva, tudnak kényelmesen sokasodni.

ablaktisztítás igényesen

Mivel az ablaknál szokott lenni a fűtőtest is ezért a feláramló levegő miatt is gyorsabban szaporodnak a kis mikroszkopikus baktériumok, amik akár az egész családot megbetegíthetik. Ilyenkor olyan baktériumokra kell gondolni, amik a megfázást is terjeszthetik, vagy különféle vírusokat, allergiák kiváltóját.

A nedves helyeken szaporodnak a legjobban ezek a kis baktériumok, és a függöny is nevezhető ilyen potenciális baktériumtenyésztőnek, hiszen megvan a kellemes klíma a feláramló meleg miatt, és sokszor a ruhákat a fűtőtesten szárítjuk, ami még megadja a kellő nedvességet is. A páradús környezet lehetővé teszi azt is, hogy a függöny alapja legyen a penész elterjedésének is. Ablaktisztításról…

Mi a teendő?

Figyeljünk oda, hogy havonta minimum egyszer cseréljük le a függönyt, hogy ne tudjanak elszaporodni a baktériumok, plusz esztétikailag is jót tesz a szobának a tiszta friss függöny. Családosoknál fokozottan oda kell figyelni a függönytisztításra, hiszen amíg kicsi a gyerek, mindenhez hozzáér, a tapasztalat útját járva mindent megkóstolva, így elkerülhetetlen, hogy a függönyt ne tapogassa, vagy ne csócsálja meg kicsit. Akár komoly betegségekre is szert tehet a csöppség, hiszen a tipegő korban még az immunrendszer nem annyira ellenálló.

Nem csak egészségügyi okai vannak a függöny tisztításának, hanem esztétikailag is fontos. A koszos pecsétes függöny a szoba tulajdonosáról sok mindent elárul. Többek között a trehányságát is, hiszen valljuk be nem nagyon megterhelő egy függöny tisztítása, és még a szobát is felfrissíti a gyakran mosott függöny.

Akik kisállatot tartanak, tudhatják, mennyi gonddal jár már a szőnyeg tisztítása is, hiszen az állatok természetüknél fogva tavasz és az ősz beállta előtt cserélik a bundájukat. Úgy cserélik, mint az emberek a bőrüket. Ezek a kis bőr, és szőrdarabkák is fennragadhatnak a függönyön, aminek esetleges beszippantása különböző egészségügyi gondokat vonhat maga után.

A szobákat ugyebár szellőztetni kell, hiszen a friss, oxigéndús levegő fontos a számunkra, a nyitott ablaknál beszálló levegővel, bejönnek a különböző bogarak is, melyeket mint egy szűrő, felfoghat a függöny. A bogarak összepiszkítják azt. Ki ne találkozott volna már légypiszokkal a függönyön? Ezek felhalmozódása is súlyos betegségek kiváltó oka lehet.

Mindent összevetve fontos, hogy odafigyeljünk a házunk tisztán tartására, és ebbe a függöny is beletartozik, amire kevesen figyelnek oda. A rosszul, vagy keveset tisztított függöny több egészségügyi kórnak is lehet az okozója. Különösen fektessünk hangsúlyt erre, ha újszülött gyermeket gondozunk, hogy a megragadt baktériumok ne támadhassák meg a kicsi szervezetét. Egyszóval: Tartsuk tisztán a függönyeinket!

Nem mindegy hogy hogyan tisztítjuk a függönyt és a sötétítőt

Amikor belépünk egy szobába, a tekintetünk a világos felületre tévednek. Az ablak az első célpont, amit a szemünk észlel valamint a függöny, amit visel. Tulajdonképp a függöny az, amely meghatározza az adott térnek a hangulatát, így rendkívül fontos oda figyelni a választásra. Továbbá annak a tisztítására.

A szakembereink rendkívül oda figyelnek arra, hogy a függönyök megfelelően legyenek kitisztítva. Az élettartamukat meghatározza az, hogy milyen anyagból készültek és milyen gyakran van mosva. Tisztításakor minden fémtűt, karikát, valamint görgőt eltávolítunk. A plasztik görgő pedig más műanyagból készült akasztó mosózsákba. Jól ki kell rázni mielőtt, elkezdenénk mosni.

Az alkalmazottak semmilyen más textíliákkal sem keverik össze, hanem önállóan tisztítsák. Inkább klórmentes univerzális mosószer az ajánlott, a finommosószer akár nem kívánt hatáshoz vezethet. Az anyagot először le kell öblíteni hideg vízzel, ezt követően pedig megfelelő hőmérsékletű mosószeres vízben kell csavarni. Ezt követően pedig vízben kell öblíteni, amíg tiszta nem marad az öblítő víz. Amikor mosógéppel történik a mosás, akkor a kímélő programot válasszuk centrifugálás nélkül, az utolsó öblítés után a vizet csak szivattyúzzuk és az anyagot vizesen vegyük ki.

A vízhőmérséklet a függöny anyagától függ. Annak érdekében, hogy a szintetikus függöny ne gyűrődjön, soha nem szabad forró vízben mosni. A függönyt dobos szárítóban nem szabad szárítani. Függönyeinket ajánlatos legalább havonta frissíteni. Az öblítést követően felfüggesztve gyorsan megszárad és bizonyos esetekben nem gyűrődik össze.

takarítás Budapest ablaktisztítás felsőfokon takarítás Budapest

Van, hogy a makacs gyűrődéseket vasalni kell. A vasaló hőfokára oda kell figyelni, semmiképp sem szabad nagyobbnak lennie 150 C-nál ami a szintetikus anyagoknál még megengedett. A szárítást pedig mindig szobahőfokon végezzük, a terméket sugárzó hőtől pedig távol tartsák a munkatársaink. A színes kelméket napon sosem szárítsuk, mivel veszíthetnek a színekből.

Ez a kezelési mód betartása kellő biztosítéka annak, hogy a textília hosszú ideig megőrizze eredeti, vonzó küllemét. Azok a kezelési jelképsorok, amelyek nemzetközileg egységesek, ezeknek a segítségével egyszerű és érthető tájékoztatást kaphatnak munkatársaink a megfelelő tisztításról. A mosás előtt mindig felfigyelnek a munkások a termékhez mellékelt címkén található piktogramokra. Segít abban, hogy megfelelően kezelhessék a függönyöket.

A szolgáltatás teljes mértékben megfelel majd az elvárásaidnak, hiszen bármilyen anyagból is készült a függöny, kellőképpen vigyáznak rá. A pamutanyagú függönyök tartósság rövidebb, mint a szintetikusé, főleg a poliészter szálúaké. Precíz munkát végezve a felfüggesztésre oda figyelnek, hiszen a csipeszek és a karikák roncsolhatják a szálakat. A függönytisztítás meghosszabbítja a függönyök élettartamát.

A függönytisztítás után függönyei visszanyerik az eredeti színüket. A függönytisztítást követően frissebb lesz a lakás, vagy iroda levegője. Pormentes, egészségesebb környezetben él. A sötétítő tisztításakor oda figyelnek arra, hogy megőrizzék ragyogó színűket. A szalagfüggöny tisztítása egy aprólékos munkával jár. Mosógépben semmiképpen sem mossák az embereink.

A felületet speciális vegytisztítással makulátlanná lehet tenni. Nagyon sok speciális technológiával vállalják az embereink a tisztítást. A poros, szennyezett szalagfüggönyök tisztítása a helyszínen történik, valamint nem szükséges a leszerelés. A függöny nem sérül, nem gyűrődik, tisztítás után fantasztikus hatást kelt.