Szinte közhely az embereknél: ha magad csinálod, kivitelezed, oldod meg, akkor rengeteg pénzt megspórolhatsz. Ez lehet a házad kifestése, a barátokkal véghez vitt költözés vagy a saját sziklakerted megtervezése odahaza. Csakhogy e közhely nem igaz – legalábbis akkor nem, ha a végeredményt tekintve nem állsz kötélnek és nem egyszerűsíted le túlságosan a „házi kivitelezés” e bonyolult kérdését.

ami a legtöbb kerttulajdonost nem kiméli

Nagy ház, nagy gond.

Erre akkor jöttél talán rá, amikor a bőrödön tapasztaltad, hogy milyen fenntartani egy kertes házat.

  • Ház, autó.
  • Jó státusz a munkában.
  • Gyerkőcök odahaza és a királyságod felét birtokló királynő.
  • Számlák fizetve.

De a krónikus önsorsrontók táborába tartozva gyakorta napi 10-16 órát is dolgozol, és nincs időd a kertre. Arra a csodára, amely ott vegetál már jó ideje az ablak túloldalán.

Mindig is olyan környezetre vágytál, amiben igazán jól érzed magad, amit nem szégyellsz mások előtt?  Ami a családtagjaid számára is egészséges környezetként és örömforrásként funkcionál?

 Kerted van.

Gyakorta ez a mondat azt jelenti, hogy kikapcsolódást és öröm helyett egy újabb munkakört kaptál odahaza. Kényelmetlen igazság, de kerted látványa, mely kerttervező gondos keze által készült, az átadás napja után már leágazófélben van.

Szakszerű kertgondozás nélkül ugyanis az átadott kert és gyep nem őrzi meg a 100 %-os minőségét. Folyamatos gondozás, utánkövetés, tanácsadás célirányos ismeretekkel járul hozzá ahhoz, hogy a kerted ne kidobott pénz legyen az ablakon, amivel közösen lassan te is lemorzsolódsz belülről.

Mi éppen ezért nem csupán gondozzuk a kerted, hanem visszaadjuk a hétvégéidet. Mert munkánk értéke ezt nyújtja neked.

Hadd kérdezzek valamit.

Kertet gondozol vagy az idődet, energiádat és pénzedet pazarolod?

Vannak tiszta helyzetek.

Azok a szituációk, amik hol keserűek, hol savanyúak, hol szálkák a körmöd alatt. De számodra tisztán láthatóak. Olyan szituációk, amik már a megélésük pillanatában szarkasztikus és maró gúnnyal nevetnek rád.

Ilyen az, amikor egy napot kint töltesz a kertben,

…de estére semmi változást nem látsz.

Ilyen az, amikor először állsz neki sziklakertet készíteni…

…majd a nap végére jössz rá, hogy jobb lett volna ezt is profira bízni, mert nem illik az összképbe, amatőr és egy egész napot eltapsoltál rá.

Ilyen az, amikor nem a megfelelő méretű szerszámot, eszközt, kerti gépet veszel; olyan növényeket ültetsz egymás mellé, amik nem férnek meg egymással; vagy nem megfelelő élezésű késsel a fűszálakon keletkező sebeket ejtetsz, amin keresztül gombás fertőzések támadják meg.

Mindez vihar előtti csendet produkáló szituáció.

Mert idővel egy feltüzelt Hulk lesz belőled.

Mire beletanulsz ezeknek a szituációknak az elkerülésébe, addigra borzalmasan sok idő telik el. Miközben telnek a hétvégéid. Ilyenkor talán te is a káosz, ingerültség, fáradtság és kimerültség retardált mértani sorozatát vagy képes előállítani.

Aztán vannak olyan helyzetek is, amelyeket eleinte nem látsz előnytelennek, szorgos hangyaként végzed a munkát, idővel azonban összeáll a kép benned. Első ránézésre nem tűnnek időrablónak, feleslegesnek és pénzt zabáló tényezőnek – de ezek azok az élősködők, amik a kicsit harapnak csak ki belőled – az idődből, a pénzedből, az energiádból –, a kis harapások idővel viszont nagyok lesznek.

 Te pedig szép lassan ráunsz.
Kerted pedig így lesz évről évre lelakottabb.

Nincs is annál szívszorítóbb látvány, mint amikor egy igényes ház elfoglalt tulajdonosa a kert nagyságából is fakadólag elhanyagolja a kertjét.

Kertet gondozni és füvet nyírni mindenki tud – ez azonban nem igaz

Az egyenletes és egészséges pázsit végeredményéhez nem elegendő az egyenlethez csupán a rendszeres fűnyírást hozzáadni.

Pedig rengetegen ezt teszik.

Talán epekedve figyeled a mindig dús és erős gyepfelületet a szomszéd kertjében. A „hogyan” és a „mivel” éri el kérdésre persze nem biztos, hogy tudod a választ. Holott lehet kiderülne, hogy a gyep tápanyagpótlása, ennek időszakos kivitelezése, évszakhoz kötött időpontja és a helyes anyaghasználata miatt éri el a káprázatos mivoltát.

Hány éves pázsitot kell karbantartani? A gyep életkora sem mindegy az eszközök és tápanyagok megválasztása során.

A kertgondozás idő-, energia-, és eszközigényes feladat.

Különleges technikák, modern eszközök szükségesek hozzá. És itt üti fel a fejét egy újabb szakma. Még akkor is, ha a kertgondozás szolgáltatás nem élvezi épp a “rajonghatóság” privilégiumát.

Ha épp csőtörést szenvedtünk el vagy dugulásunk van, bosszúsan kihívjuk az első szakembert, aki szembejön velünk a neten. Mert tudjuk, hogy baj van.

A kertgondozásnál sokszor halogatunk, mert elsőre csupán esztétikai látványban jelent negatívumot. A rejtett problémákat nem látjuk.

Hogy a saját kerted ne forduljon ellened

  1. Építtess automata öntözőrendszert

Ez nem csupán uri huncutság, sem a lustaság manifesztációja.

Ezzel biztosíthatod a kert növényzetének optimális vízellátását. A se nem kevés, se nem sok előnye, hogy a gyep és a növények esztétikailag is megőrzik látványukat, és egészséges állapotukról is gondoskodhatsz.

Pénzt spórolnak neked.

A vízfelhasználásod csekély lesz, mivel az öntözőrendszerek jellemzője, hogy optimális vízmennyiséget juttatnak ki.

Automatizáltan gondoskodnak a gyep öntözéséről, ezáltal nem lesznek fogékonyak a betegségekre, mindemellett könnyen kezelhetőek és strapabíróak lesznek. Ha gyepszőnyeget használsz, azokból is létezik 100%-ban gyommentes készgyep. Klasszul alkalmazkodnak a környezethez és gyakran regenerációs képességgel rendelkeznek.

Időt spórolnak neked.
Több száz m3-es kert öntözése ugyanis akár napi 2-3 órát is elvehet az életedből.

  1. Vess füvet, de nem mindegy, hogy milyet

A magvetéses füvesítés veszélye, hogy ha nem megfelelő típusú fűmag mellett döntesz, gyakrabban lehetnek fogékonyak a betegségekre és akár elszállhatnak a tápanyag-utánpótlás igényei is. Már a füvesítésnél gondoskodhatsz a zöld gyep hosszútávú mivoltáról.

Kérd ki szakember tanácsát.

  1. Halál a gyomokra, de ne a puszta két kezeddel

Léteznek olyan kertépítési megoldások, amikkel megelőzhető a gyomosodás.
A fenyőkéreg-terítés speciálisan olyan kertépítési funkció, melynek köszönhetően nem kell azzal számolni, hogy magról kelő gyomok törnek elő a felszínre (az agroszövetek is erre hivatottak).

Védelmet nyújtanak a talaj víz- és hőháztartásának.
Miért előnyös ez?

Mert az ágyások karbantartására ritkábban kerülhet sor és kevesebb gyomirtószer használatára lesz szükséged.

Nincs drágább kert, mint az a kert, amit kétszer vagy háromszor fizetettél ki. A kerted jövőbeli kertgondozásának forgatókönyvét a kerttervezésnél alkotod meg. Olvass a kerttervezésről és kertgondozásról további hasznos információkat!

Hiába költesz a legigényesebb, prémium minőségű anyagokból és növényekből megépített kertre, ha rendszeres és szakszerű karbantartása utólag elmarad.

Akárcsak egy prémium kategóriás kocsi. Abban a pillanatban, hogy kihoztad a szalonból, csakis rajtad áll értékének megőrzése és az esztétikai, valamint a műszaki állapota.

Segítségünkkel a kertgondozásra szánt időd felszabadul!

Minden kert egy élő rendszer. Szakszerű technikákkal, tanácsokkal, modern eszközökkel segítjük fenntartani kerted mikroorgazmusát.